A sorozat elöző részében, amit itt olvashatsz arról beszéltem, hogy milyen forrásokból tudtam annak idején az internet segítségével, online is tanulni a festészet technikáit. Ebben a részben azt mondom el, hogyan kezdtem a saját weboldalak fejlesztésébe fogni. Ezek nagyon fontos előzmények, mert fontos szerepük volt az online festészeti tanfolyamok létrehozásában és ezek az ismeretek elősegítették azt is, hogy eredményesebben értékesítsem alkotásaimat.

Ahogyan a sorozat előző részeiből megtudhattad, a 2000-es évek második felében főleg a vatera.hu segítségével értékesítettem alkotásaimat, meglehetős sikerrel. Ez azonban minden anyagi előny mellett több problémát is felvetett.

Probléma volt, hogy sokszor nagyon áron alul keltek el vaterás liciten a festményeim. További problémát jelentett az is, hogy nagyon sok képet kellett ahhoz festeni, hogy egy állandó és megfelelő bevételi szinten maradjak. Ez egyébként nem csak hátrány volt de előny is, hiszen így a sok festés miatt nagyon nagy gyakorlatot szereztem. De egy idő után már elmaradt az alkotás öröme. Úgy éreztem valami robot módjára festek. Továbbá valljuk be a presztízs értéke sem volt túlzottan nagy ennek a gyakorlatnak.

Ezért egy idő után elkezdtem más lehetőségek után keresgélni.

Persze akkoriban voltak kiállításaim is, amik azért kompenzálták kissé a vaterázás hétköznapi voltát. Ráadásul lett egy szép számú vevő bázisom akik közül azért volt jópár komolyabb gyűjtő is, akik a vaterán kívül, komolyabb összegekért is rendeltek tőlem festményt.

Így arra gondoltam itt az ideje egy saját weboldal létrehozásának, ahol az interneten keresztül, mindenki számára láthatóan és könnyen hozzáférhető módon tudom bemutatni alkotásaimat, magamat, művészetemet.

Körbenéztem hát milyen lehetőségeim vannak.

A profi honlapkészítők sokszor több százezer forintos árai természetesen szóba sem jöhettek. Hiszen nem tudtam volna megengedni magamnak akkor. De nem csak ezért tettem le róluk, volt még egy ok.

Egyszerűen nem tudtam pontosan meghatározni mit szeretnék, pedig anélkül senki nem tud honlapot készíteni, ha a megrendelő nem pontosítja a weboldal paramétereit. Rájöttem, hogy egy weboldal készítő által készített honlap nem elég dinamikus számomra. Hiszen gyakran vannak új ötleteim, változtatási igényeim stb. Ezekkel nem rohanhatok örökké a webfejlesztőhöz, hogy alakítsa át stb. Arról nem is beszélve, hogy ez folyamatosan plusz költségeket jelentene.

Ezért elhatároztam, hogy a saját kezembe veszem a dolgot, és magam készítek, üzemeltetek egy weboldalt. Akkor már több ingyenes lehetőség is volt, amelyek egyszerűen kezelhetők, és bárki számára elsajátítható megoldást jelentettek. Meglepően könnyen beletanultam én magam is. Aki képes kezelni a facebookot, képeket feltölteni, Word dokumentumokat tud szerkeszteni, az képes egy ilyen egyszerű weboldal kezelő használatát is elsajátítani.

Tehát néhány próbálkozás után kilyukadtam a google sites és a blogspot.hu használata mellett. Ezek egyszerűek voltak és hatékonyak. ráadásul reklám mentesek is ami fontos volt. Elkezdtem hát alkotásaimat az interneten is megjeleníteni. Hamarosan pedig a blog írásba is belekezdtem.

A weboldal és a blog együtt elég hatékonynak bizonyult. Egyre többen találtak meg általuk, egyre több festmény megrendelőt hozott, és az akkoriban induló 1 napos élő képzéseim eladásában is segítségemre voltak.

Ekkor jött először az a gondolatom is, hogy a Nyugati példákhoz hasonlóan, blogoljak a festészet technikáiról, anyagairól is.

Egy idő után, azonban megtapasztaltam a korlátait is ezeknek az ingyenes weboldal szerkesztőknek. Rájöttem, hogy az ingyenesség és az egyszerű kezelhetőség miatt, nem tudok olyan látványos, sok funkcióval bíró weboldalakat létrehozni, amelyeket a külföldi művészek példáiból megismertem.

Ekkor érett meg bennem az elhatározás, hogy elkezdem magamat továbbképezni ezen a területen is. Ez valamikor 2013 májusa körül történt.

Ekkor találtam rá Vida Ágira és az általa működtetett oldalra a gazdagmami.hu oldalra. Ági gyermekpszichológus, és gyes mellett elkezdett egy baba-mama oldalt üzemeltetni, ahol kismamáknak osztott meg tippeket. Letölthető e-könyveket és online tanfolyamokat is készített a kismamák számára ebben a témakörben. Hamar rájött, hogy a kismamák közül sokan szeretnének valamilyen otthonról végezhető munkát végezni, amit kötetlen, és önáló időbeosztással, rugalmasan beleilleszthető a gyermeknevelés sok teendője közé. Ekkor jött számára a gazdagmami.hu ötlete, ahol tulajdonképpen azt kezdte el oktatni, hogy hogyan csinált online üzletet a kismama oldal segítségével. Hogyan csinálhat mindenki programozó tudás nélkül egyszerűen és könnyen saját blogot, weboldalt, majd hogyan lehet az online marketing segítségével ebből online pénzkeresetet létrehozni. akár fizikai termékek webáruház szerű értékesítésével, vagy éppen letölthető e-könyvek és online tanfolyamok létrehozásával és értékesítésével. Azt állította, hogy nagyon egyszerű az egész, elég egy-két oktatóanyagát megvásárolni, és a segítségével bárki el tud kezdeni online pénzt keresni, vállalkozni anélkül, hogy ki kellene mozdulnia otthonról.

Tudjátok, mit? hihetetlen de tényleg ilyen egyszerű az egész. Csak csinálni kell.

Persze ezt akkor még nem tudtam. Nekem csak az volt a célom, hogy profi weboldalt tudjak csinálni, ami jól néz ki, megfelelő funkciói vannak, és teljes ellenőrzésem legyen az egész felett, hogy bármikor képes legyek bármit saját magam megváltoztatni, alakítani rajt stb. Hogy hatékonyabban tudjak másokhoz szólni, magamat és alkotásaimat bemutatni, esetleg az 1 napos festészeti kurzusaimat értékesíteni.

A másik álmom addigra az volt, hogy beindítsam az ismeretek átadását egy bloggal, ahogyan azt a külföldi festők is teszik.

Nagy lélegzetet vettem hát, és megvásároltam Ági egyik tananyagát, nem volt olcsó, 20-50000,- Ft közötti áron voltak akkoriban a tananyagai. De láttam a nyüzsgést körülötte, és hittem benne, hogy működni fog.

Amint megérkezett Ágihoz a befizetésem és hozzáfértem a tananyaghoz elkezdtem tanulni, 1 napon keresztül néztem a videóit. Majd a videókban bemutatott módon, a 2. napon regisztráltam egy 5000,- Ft befizetéssel egy internetes tárhelyet és egy domainnevet a kinvaart.com címen. Gyakorlatilag 1 órán belül lett egy weboldalam amit már meg is lehetett nézni. Az elkövetkező napokban pedig ezt a weboldalt kezdtem fúrni, faragni, alakítgatni.

Szintén Ági útmutatásai szerint regisztráltam egy hírlevélküldő szolgáltatásba is, hogy tudjak hírelvél feliratkozókat gyűjteni, és megírtam egy PDF e-könyvet festészeti alapismeretekről, amit bárki letölthetett aki feliratkozott a hírlevél listára. Továbbá a festményeimet is lekezdtem feltölteni új weboldalamra, és a régi vevőimnek elkezdtem hírleveleket küldeni.

Meg persze a blogolást is elkezdtem, a festészet anyagairól és technikáiról kezdtem el Magyarországon elsőként blogot vezetni.

2 dolog is történt.

Egyik, hogy a festmény eladásaim megugrottak a hírleveleknek és a weboldalnak köszönhetően, egyre több vevőm és megrendelésem született.

A másik aminek nagyon örültem, hogy rengeteg festő kezdte el olvasni a blogot és nagyon sok hírlevél feliratkozóm lett a festők között is.

Ági mindenkit arra biztatott, hogy indítson online képzéseket azokon a területeken, amelyekben szakértelme, jártassága van. Engem is megfertőzött a gondolat, hiszen pontosan éreztem a hiányát annak, hogy hazánkban nem létezik online hozzáférhető festészeti képzés, pedig én magam is megtapasztaltam a külföldi online festészeti tanfolyamok előnyeit.

Természetesen az sem volt mellékes, hogy ez anyagilag is egy előnyös üzleti ötletnek tűnt.

Tehát miközben a weboldalamat építgettem, alakítottam, blogoltam és egyre több ismeretet gyűjtöttem e témában egyre ott motoszkált bennem a gondolat, hogy valamiképpen el kellene kezdeni a festészet online oktatását. De ez egy másik történet, és innentől kezdve még 1,5 évet kellet várni arra, hogy az ötlet megvalósuljon.

Ebben a 2012-es évben a legnagyobb eredményem az volt, hogy meghívtak egy kölföldi egyetemisták számára szervezett, két hetes nemzetközi alkotótáborba művészeti vezetőnek, és ez a projekt (Part of Europe) nagy siker volt.

Visszatérve az online weboldalkészítő tanfolyamokhoz, elárulom, hogy utána Vida Ági több tananyagát is megvettem, hogy gyarapítsam online ismereteimet, de az évek alatt sok más online marketing oktató online tanfolyamain vettem részt. A mai napig is részt veszek online marketing és weboldal készítő tanfolyamokon az online tanulás most is a z életem részté képezik. Jelenleg Erdélyi Norbert (netjet.hu) tananyagait vásárolom, tőle tanulok.

Tehát dédelgettem az online festőtanfolyamok ötletét, de még váratott magára a nagy kezdés.

A következő bejegyzésben azt mesélem el, hogyan jött az ötlet, és hogyan indult el az első online festőtanfolyamom. Ez egy hihetetlen történet lesz, holnap olvashatod is.