Két illat felfedezése

A szülinap alkalmából ígértem nektek az eddigi ajándékokon kívűl további meglepetéseket is. Az elkövetkező 1 hét alatt minden nap egy-egy érdekes fejezetet osztok meg az életemből. Ezek a történetek végíg kísérik azt az utat, ahogyan festő lett belőlem. Egyben a KINVA ART Akadémia megszületésének a történetét is bemutatom. Azt gondolom, hogy akik eddig is figyelemmel kísérték a KINVA ART Festőművész blogot nekik ez érdekes olvasmány lesz.

Azt mondják a gyermekkor első néhány évében szerzett tapasztalatok egy egész életre meghatározóak lehetnek egy ember életében. azt hiszem így volt ez velem is.

Kisgyerekként 3 képességemre voltam nagyon büszke. Az egyik a megfigyelőkészségem, ez már akkor is nagyon jó volt. A másik a memóriám, én mindíg mindenre emlékeztem. Édesanyám ha valamit nem talált a házkörül akkor mindíg engem kérdezett, én pedig azt játszottam, hogy nagy látványosan, határozottan megindultam a kérdéses tárgy irányába és pillanatok alatt elővarázsoltam neki. Ez mindíg sikerült. Ilyenkor mindíg megdicsért és azt mondta milyen jó a memóriám Én pedig büszkeségtől dagadó mellel sepertem be ezeket a dicséreteket. Ezeket a sikereket a megfigyelőkészségem és a memóriám tette lehetővé.

De a szaglásom volt a 3. ilyen dolog. Akár merre mentem az utcán mindíg kiszagoltam, ha valahol főztek valamit és az volt a kedvenc passzióm, hogy megpróbáltam kitalálni, mit főznek éppen. De egyszer egy pöfeteg gombát kb. 500 méterről kiszagoltam egy erdei túra alkalmával, és az illat után menve meg is találtam azt. Majd később mikor 20 éves koromban kidobóemberként dolgoztam egy diszkóban akkor is így szagoltam, ki ha valaki füves cigit szívott, amit nem toleráltunk, így az ilyen alakokat eltávolítottuk. Szóval világéletemben jóban voltam az illatokkal, szeretem őket, szeretem analizálni, őket. szeretek rájuk emlékezni is.

Fontos momentum volt életemben kettő egymástól jól elkülöníthető, és jól beazonosítható illat megismerése és megszeretése. Ez a két illat pedig a lenolaj és a terpentin illata volt.

A lenolaj illatát egészen korán, 4 éves koromban fedeztem fel. Lajos bácsi a szomszédunk üveget tett be nálunk egy szobai ajtókeretbe. Ée én persze kíváncsian ott sertepertéltem körülötte. Egyszer csak előkerült a gitt. Ez a varázslatos dolog lenyűgözött. Kaptam belőle egy darabot, amit naphosszat élvezettel gyúrogattam, formázgattam a kezemben, miközben az illatát ezt a csodálatos illatot szagolgattam aminek a karakterét a benne lévő lenolaj határozta meg.

Később, mikor először vettem a kezembe olajfestéket, Saáry Zoli bácsi irányítása alatt örömmel fedeztem fel újra ezt az illatot, amely már 4 évesen rabul ejtett.

Ahogy cseperedtem időről időre újra találkoztam a lenolaj illatával, melyhez később betársult a terpentin is. Ezek az alkalmak általában olyankor következtek be, ha éppen üvegeztek nálunk illetve amikor a házunkat festették. Gyermekkoromban  konyhát, fürdőszobát, spájzot, és a házunkat kívülről, általában mindíg meszelték. A mészben pedig mindíg volt lenolaj, aminek illatát a frissen festett szobák napokig őrizték.

Aztán arra is rájöttem, hogy az ablak és ajtó festékeknek is csodálatos illatuk van. Akkoriban a legtöbbször még a mázolóanyagok is olajfestékek voltak, ami nagyban hasonlít a festészetben használt olajfestékhez hiszen ezek a mázolóanyagok is lenolajból, pigmentből és valamilyen ásványi töltőanyagból pl. krétából (kalcium-karbonát) álltak. Csak kezek hígabbak voltak és nyilván ipari minőségűek. De az illatuk csodálatos lenolaj illat volt.

Megfigyeltem, hogy a festők a sűrű olajfestéket mázolás előtt kicsit felhígították. A hígító használatának ilyenkor két szerepe volt. Egyrészt a festék hígítása a könnyebb kenhetőség végett, másrészt a száradási sebesség gyorsítása amiben a hígító segített. Ez a hígító pedig akkoriban a legtöbbször hagyományosan a terpentin volt.

Hamar rájöttem, hogy ez is egy csodálatos illat, hiszen melyik gyerek ne szeretné a fenyőfa gyantáját kézbe venni, megfogdosni, megszagolgatni. Ez a terpentin hígító pedig ehhez az illathoz állt közel, ezt már akkor megfigyeltem. Persze, hiszen abból párolják le, ahogyan ma már ezt tudom.

Szóval ez a két illat egészen korán, gyermekkoromban rabul ejtett és azóta is a legkedvesebb illatoknak számít az életemben. Az, hogy a festészet áthatja életemet, lehetővé teszi, hogy ezek közt a számomra kedves illatok közt élhessek. A gyermekkor kedves illatai visszaköszönnek a műterem illatában, ahol miközben festek, játszom a színekkel, ismét egy kicsit gyermeknek érezhetem magamat.

A következő bejegyzésben a gyermekkori élményeim közül, a festészet és a rajz lesz a téma.

 

Ne felejtsd el, hogy a teljes a Szülinapi Maratonban meghirdetett akció még él, 35 tanfolyam érhető el kedvező áron. Tehát az a 35 tanfolyam ami  ma akciós  az egészen az akció végéig azaz 2018. szeptember 20. éjfélig akciós marad!

 

IDE KATTINTS AZ AKCÓS TANFOLYAMOK MIATT!

A fenti linkre kattintva a webshopban válogathatsz a tanfolyamok között!

Ha neked is van ilyen történeted, kérlek téged, itt alul a hozzászólások között oszd meg velünk!

Ha tetszett a bejegyzés kérlek oszd meg a facebookon is!

 

 

Egy nagyon exkluzív lehetőség érkezett, a KINVA

ART Blog olvasói számára!

Javasolom, hogy nézd meg, kattints balra lent a piros "Megnézem" feliratú gombra!

Előre is köszönöm, hogy rákattintasz!