Tavaly szeptemberben elkezdtem egy népszerű sorozatot itt a blogban, arról, hogy hogyan kezdtem el festeni, oktatni. Ezek nagyon népszerűek voltak, de idő hiányában abbamaradtak a 9. résznél.

Alul vannak a linkek, ahol elolvashatod a tavalyi részeket!

Úgy gondoltam most folytatom a 10. résszel.

Ott hagytam abba a 9. részben, hogy elkezdtem oktatni majd alkotótáborokat szervezni, beszéltem arról, is, hogy mennyire sokat köszönhetek az oktatásnak, mennyire megszerettem ezt a tevékenységet is.

A mai részben arról beszélek, hogy milyen előzményei voltak az online festőtanfolyamok megalakulásának.

Azt már ugye elmeséltem, hogy a kezdő lépéseket Saáry Zoli Bácsi útmutatásainak köszönhetem, majd a továbbiakban autodidakta módon képeztem magam, sokat próbálkoztam, kísérleteztem, de tanultam is könyvekből, internetes anyagokból, fórumokból, blogokból és részt vettem néhány külföldi online festőtanfolyamon is a 2000-es évek 2. vége felé.

Volt egy nagyon jó Angol nyelvű oldal a „Studio Product” címen. Ez egy vállalkozás volt, ami azóta sajnos megszűnt. Itt rengeteget foglalkoztak a régi mesterek anyaghasználatával és technikáival, sőt saját termékcsaládjuk is volt azonos márkanéven, kézzel készített olajfestékek és festőszereik voltak melyek interneten megvásárolhatóak voltak. Egy ideig ez az oldal volt az egyik fő információs forrásom, nagyon jó, informatív blogot és fórumot üzemeltettek, de ami még fontosabb volt néhány online oktatóanyaguk a festészet témáiban melyek ráadásul nem is voltak olyan drágák (Amerikai árakhoz képest) és én legelőször ezek közül vettem rész néhányon. Itt tanultam először a látványméretű festésről, a plein air festésről, korlátozott palettákról és nagyon jó portré és emberábrázolásos oktatóanyaguk is volt, de sokat foglalkoztunk a festék és festőszer készítésével is. Talán itt kapott el először a hév, az anyagokkal való kísérletezgetések kapcsán.

Nagyon sajnálom, hogy valamikor 2008-körül végleg megszűntek.

A lényeg, hogy egy nagyon alapos, sok mindenre kiterjedő tudáshalmazhoz jutottam, melyekúj ismeretek hatalmas tárházát jelentették akkor számomra.

De ami még fontosabb volt, hogy rájöttem milyen hasznos lehet egy online festészeti tanfolyam a gyakorlatban hiszen akkoriban magam is élveztem minden előnyét. Pedig a mai webes technikákhoz képest, sokkal kezdetlegesebb volt az egész.

Ugyanakkor nagyon fárasztó volt így tanulnom, sokat kellett fordítgatnom az anyagokat, különösen az oktatóvideókkal gyűlt meg a bajom, hiszen nagyon rosszul hallom az idegen szavakat, hangsúlyokat, nyelvi árnyalatokat, így nehezen tudom megérteni ha angolul beszélnek egy videóban. Hiába tudom elolvasni és hiába értem az angol nyelvű szöveget, ha beszéd közben anyanyelvi tempóban, már nem hallom ki a szavakat a beszédből.

Szóval küszködtem rendesen de megérte a sok tudás miatt.

Ezeken a tanfolyamokon kívül az amazon.com-ról vásároltam néhány nagyon jó angol nyelvű könyvet festészeti témákban illetve, néhány oktatóvideót is vásároltam. Többek között Scott L. Christiensen és Richard Smid videóit. Illetve vásároltam egy Daniel Graves (Graves a Firenzei Művészeti Akadémia alapítója) videót is. ezek nem voltak olcsók a Magyar pénztárcához mérten, hiszen pl. a 2 órás Daniel Graves videó több mint 120 dollár volt ahogyan emlékszem, sokáig hezitáltam is a megvásárlásán. De végül megvettem és nem bántam meg, mert sok jó infó volt benne az anyagok készítéséről és egy portré festés demó is volt benne. Persze ekkoriban már szépen kerestem festményeladásokkal és talán már oktatni is elkezdtem, így a művészet végül is megfinanszírozta a tanulást is.

 

Justin Hess könyve

 

Emlékszem két jó könyv volt még akkoriban nagy hatással rám, egyiket Justin Hess írta, és a hagyományos anyagok készítését mutatja be, többek között a festmény keret készítést is. Ennek az olcsóbb e-book formátumát vettem meg, nagyon szép és informatív könyv. Kapható (23 dollár) még most is. Az alábbi linken.

A másik PDF e-könyv ingyenesen volt letölthető és napjaink híres Amerika plein air festője Marc Dalessio írta, még abban az időben amikor a firenzei Charles H. Cecil stúdió diákja volt. Ez egy kis 30 oldalas hallgatói segédlet volt, de nagyon szépen leírja a Hagyományos akadémia oktatás néhány módszerét, és anyag receptek, ajánlások is vannak benne.

Mivel ezt Marc annak idején szabadon terjeszthetően, letölthetővé tette, ezért én ezt megoszthatom veletek, bár Angol nyelven van de aki ért Angolul neki érdekes lehet, aki pedig nem ért esetleg a google fordítóba bemásolva is megpróbálhatja lefordítani, majd értelmezni.

INNEN LEHET ingyenesen LETÖLTENI (Feliratkozás nélkül)

Szóval sok jó kis oktatóanyaggal találkoztam a legkülönbözőbb formában annak idején. Ennek köszönhetően megszerettem az oktatásnak ezt az új módját az online oktatást. Rájöttem mennyi előnye van az élő oktatással szemben.

Előnyei, hogy a tananyag folyamatosan elérhető, bármikor visszanézhető, nincsen időhöz kötve, hogy mikor tanul az ember. Nagyon jó dolog, az is, hogy a videókat meg lehet állítani és vissza lehet játszani. Így egy-egy kritikusabb részt többször is meg lehet tekinteni, be lehet gyakorolni, meg lehet érteni stb.

Ezzel szemben az élő oktatáson hallottak idővel kikopnak az emlékezetünkből, és esetleg örökre elveszhetnek számunkra.

További előny, hogy úgy lehet tanulni, gyakorolni, hogy közben nem zavar senki, nincsenek zavaró körülmények melyek egy élő oktatáson óhatatlanul jelen vannak. az alkotó munka egyébként is megkövetel egy kis magányt, egyedüllétet a jó eredmény érdekében.

Így végül is megszerettem az online oktatást és csak azt sajnáltam, hogy Magyar nyelven nem léteznek ilyen oktatóanyagok, könyvekből is igen korlátozott, és nem túl magas minőségű a választék. Tisztelet a néhány kivételnek, pl. Barcsay  és Szunyoghy Művészi anatómia könyvei, Kurt Welthe: A festészet anyagai és technikái, Szőnyi István-Molnár C. pál: A képzőművészet iskolája, Balló Ede: Az olajfestészet mestersége, és pont. Nagyjából ennyi a Magyar nyelven fellelhető, főleg antikváriumokban kapható igazán minőségi szakirodalom (biztos van még néhány, de ezek jelentik az etalont). Persze van még néhány egyéb kiadvány de ezek minősége már jóval szerényebb (biztos van olyan is ami jó, de nem ismerem:).

Balló Ede könyve itt ingyen letölthető, nagyon jó ne hagyjátok ki!

Így hát keseregtem, hogy nem létezik Magyar nyelvű online festészeti tananyag, videó, és kénytelen voltam az angol nyelvű lehetőségekkel élni.

Angol nyelven régóta sok és egyre több anyag van, de a nyelvi nehézségeken kívül az ár kérdés az ami még nehezíti az ember dolgát, hiszen ezek a tanfolyamok anyagok gyakran több száz dollárba kerülnek, ami Magyar pénztárcához mérve bizony már igen drága tananyag még akkor is ha jó is.

Tehát amit érdekesnek tartottam és meg tudtam fizetni megvettem és ezek segítségével képeztem magam tovább.

De a festészeti tanulmányaim mellett volt még egy terület ahol képeznek kellett magamat, ahhoz, hogy oda jussak ahol most tartok.

Ez a terület pedig a Weboldal készítés, Webdesign és az Online Marketing területei voltak. Hogy ez hogyan történ és miért azt a következő bejegyzésben itt olvashatod  mondom el. Ami ha minden igaz holnap lesz elérhető.

 

 

Ui.: Készítettem, egy szép oldalt a 4. évfordulónk alkalmából és hatalmas kedvezmények is várnak rád!

 

KATTINTS IDE ÉS NÉZD MEG!

 

ITT VANNAK A TAVALYI RÉSZEK OLVASD EL ŐKET!

 

 Hogyan kezdődött az egész? Fejezetek egy festő életéből 01. rész

– Hogyan kezdődött az egész? Fejezetek egy festő életéből 02. rész

– Hogyan kezdődött az egész? Fejezetek egy festő életéből 03. rész

– Hogyan kezdődött az egész? Fejezetek egy festő életéből 04. rész

– Hogyan kezdődött az egész? Fejezetek egy festő életéből 05. rész

– Hogyan kezdődött az egész? Fejezetek egy festő életéből 06. rész

– Hogyan kezdődött az egész? Fejezetek egy festő életéből 07. rész

– Hogyan kezdődött az egész? Fejezetek egy festő életéből 08. rész

– Hogyan kezdődött az egész? Fejezetek egy festő életéből 09. rész

– Hogyan kezdődött az egész? Fejezetek egy festő életéből 11. rész

 

Ha tetszett a bejegyzés kérlek oszd meg a facebookon!

 

Ha van kedved szólj hozzá alul a „hozzászólások között”!