Előző bejegyzésemben Odd Nerdrum egyik festményét elemeztük és picit bepillantottunk abba a gondolkodásba ami az alkotó folyamatainak hátterében áll. Ha még nem olvastad volna ezt a bejegyzést akkor itt elolvashatod!

Szintén egy korábbi bejegyzésben, az „Élő festőművészek” sorozat egyik korábbi részében mutattam be Teresa Oaxaca festőművésznőt. Itt elolvashatod a bejegyzést! A bejegyzésben már olvashattátok, hogy ő is többek között Nerdrum tanítványa volt.

Arra gondoltam, hogy ezen előzmények után, mostani bejegyzést a Nerdrum iskolának, Nerdrum tanítványainak szentelem, kicsit bemutatva őket is a teljesség igénye nélkül.

Mielőtt a tanítványok bemutatására rátérnénk, kicsit nézzük meg közelebbről a Nerdrum iskolát.

Bár Nerdrum tanítványain érezhetőek a mester hatásai, a képek technikai megvalósításában, színvilágában, hangulatában. De a Nerdrum iskola valójában ennél sokkal több, mert ez nem egy technikát oktató stúdió, hanem valójában egy intellektuális műhely.

Nerdrum fiatalon szembe helyezkedett a modern művészeti irányzatokkal. Úgy gondolja, hogy a modern művészet a kényelmesebb utat választva, feláldozta azokat az elveket amelyek korábban a művészetben fontosak voltak. A modern művészet kivetette magából a reprezentációs, realista ábrázolási formákat, a hagyományos értelembe vett esztétika fontosságát, és azokat a nagy humanista témákat, melyek korábban a művészet szerves részei voltak. A modern művészet emellett eltávolodott azoktól az értékektől amelyek a minőséget adták a művészetben. Ez többek között az anyag mélyebb ismeretét és a technika magas szintű, és széleskörű tudását jelenti. Ezáltal a modern művészetekre már kevésbé jellemző az a fajta minőség amelyet a korábbi évszázadok vagy éppen évezredek művészetéből megismerhettünk.

Összességében egyfajta erkölcsi és formai készség az amit a modernizmussal elveszített a művészvilág.

Arthur C. Danto néhai műkritikus, 1964-es híres nyilatkozatát idézem:

„A művészet halott. A modern művészet kizárta a hagyományos esztétikai elveket a művészetből, így akiknek ilyen törekvéseik vannak, azok számára mára a művészvilágban nem maradt hely.”

Nerdrum a Nerdrum iskolával létrehozott egy ilyen helyet, ahol a klasszikus esztétikai értékek szerinti alkotás a legfontosabb.

Mára már rengeteg privát akadémia és atelier van szerte a világon ahol komoly összegekért a klasszikus művészet módszereit és elveit oktatják a diákoknak. Ezek az intézmények nagyon magas szintű képzést nyújtanak. De nincs még egy olyan iskola mint Nerdrumé. Nerdrum egy olyan mester, aki mintha egy időgéppel érkezett volna közénk a 17. századból. Ezt a szellemiséget képviseli iskolája is. A Nerdrum iskola ekképpen teljesen egyedülálló az egész világon.

A Nerdrum iskolát alkotó festőkben, nőkben és férfiakban az a közös, hogy él bennük a vágy arra, hogy önmagukat a festészetben minél magasabb szintre képezzék. Ezt a szintet, részben a minőségi kivitelezés részben pedig az elmélyült tartalom jellemzi. Alkotásaikban egyértelműen jelen van az erőteljes, intellektuális mondanivaló. Olyan mondanivaló amelynek súlya van. Ez együtt, a tartalom és a reprezentatív, realistán ábrázolt és igényesen kivitelezett alkotás határozza meg azt a fajta magasabb minőséget amire törekednek, és ami megkülönböztet őket, a napjainkban tapasztalható, művészeti áramlatoktól.

Jan-Ove Tuv

Jan-Ove Tuv – Önarckép

 

Jan_Ove Tuv Nerdrum egyik leghűségesebb követője. Tuv az a tanítvány aki leginkább elsajátította Nerdrum Reakciós filozófiáját, alkotásaiban is nagyon markánsan megjelenik mesterének szellemisége. Tuv társszerzője volt a Nerdrum által 2000.-ben írt és megjelentetett „A Giccs” c. könyvnek is.

 

Helene Knoop

 

Helene Knoop – Önarckép

 

Helene Knoop 2000-2003 között tanult Nerdrumnál, saját magát Nerdrum után mint Giccs festő aposztrofálja. Alapító tagja a www.worldwidekitsch.com oldalnak és ő szervezte meg 2008-as Müncheni  és a 2010-es Velencei Kitsch Biennálékat is.

 

Luke Hillestad

 

Luke Hillestad festmény

 

Luke Hillestad Nerdrum fiatal, feltörekvő Amerikai tanítványa. Hillestad festészetében is erőteljesen tettenérhetőek a Nerdrumi elemek. Hillestadt Nerdrumhoz hasonlóan monumentális, narratív összetettebb kompozíciókat alkot, melyekkel hamar bekerült a reprezentatív művészettel foglalkozó művészvilág vezető élvonalába.

Mint a cikke elején írtam, a Nerdrum iskola tanítványait a teljesség igénye nélkül mutatom be, nyilván még nagyon sok remek festő található soraikban, de hát terjedelmi okokból valahol határt kell szabni a dolgoknak.

A Nerdrum iskola egyik érdekessége, hogy oda úgy lehet bekerülni, hogy a reménybeli tanítvány ír egy levelet a mesternek, illetve néhány munkájáról készített fotót mellékel a levélhez. A levélben kifejti, miért szeretne csatlakozni a Nerdrum iskolához, mit vár ettől is mik a céljai a festészetben. Ezután a mester eldönti, hogy felveszi e maga mellé tanítványnak. Nyilván egy csatlakozni óhajtó tanítványnak már komolyabb előképzettsége van a festészet terén amit jellemzően egy Klasszikus Realista akadémia 3-4 éves képzésén nyert, mint amilyen pl. a Firenzei Művészeti akadémia is.

Ha felvették akkor a tanítvány elutazik Nerdrum norvégiai vagy Izlandi birtokára és ott él a mesterrel és a tanítványtársaival együtt. Miközben itt élnek és maguk is alkotnak. Az ő feladatuk a műtermi munkának az a része, ami korábban is az inasok dolga volt. Ők készítik a festéket, a vásznakat feszítik, alapozzák, alkalmanként modellt állnak a mesternek vagy egymásnak stb. Eközben a mestert figyelik alkotás közben, illetve hallgatják instrukcióit és tanulnak. Maguk is alkotnak mindeközben és egymás alkotásait megkritizálják, a mesterrel együtt. Ezeket a kritikákat Nerdrum mindíg megérveli, így tudják azt a gondolkodás módot átvenni amit a Nerdrum iskola képvisel. Ahogy telik az idő, szép lassan magukba szívják a Nerdrum iskola szellemiségével együtt azt a technikai tudást amit a mester is képvisel.

Majd mikor kikerülnek az iskolából többnyire megvalósítják a saját jellemző művészeti stílusukat, miután megtalálták a saját hangjukat. Erre nagyon szép példa Teresa Oaxaca, aki abszolút eredeti, mással összeegyeztethetetlen ábrázolásvilágot, művészetet hozott létre. Ugyanakkor, ha mélyebben megvizsgáljuk Teresa képeit, egyértelműen tetten érthető a Nerdrumi filozófia.

A holnapi bejegyzésben pedig Odd Nerdrum Egyik festményének festését látjuk a Mester demonstrációjában lépésről – lépésre!

 

Jó hírem van, nagyon boldog vagyok mert már több mint 610 olvasója van az ingyenesen letölthető Odd Nerdum az Élő Géniusz c. e-könyvnek. Kérd te is az e-bookot és ingyen letöltheted!

ÉN IS LETÖLTÖM! KÉREM AZ AJÁNDÉK E-KÖNYVET!

Ha többet szeretnél megtudni Nerdrumról, akkor kérd az ingyenesen letölthető “Odd Nerdrum az élő géniusz” c. e-könyvemet, melyet letöltés után már olvashatsz is! A könyvet már több mint ötszázan olvasták!

Még mindíg lehet jelentkezni kedvezményesen az Odd Nerdrum Technikát oktató online festőtanfolyamra is!

ENGEM IS ÉRDEKELNEK A RÉSZLETEK!

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg a facebookon!