Az éló festőművészek cikksorozat 2. részében Teresa Oaxaca Amerikai kortárs élő festőművészt mutatom be.

Teresa Oaxaca élő festőművész

Teresa Oaxaca, jelenleg Wahington DC-ben él és alkot. Alkotásai megtalálhatóak számos amerikai és nemzetközi gyűjteményben és galériában szerte a világon. Olyan rangos intézmények és múzeumok is felvették egyes alkotásait gyűjteményükbe, mint az Americai Cowboly Múzeum, a Corcoran Művészeti Galéria, Az Art Renewal Center, az Elizabeth Greenshields Alapítvány a Posey alapítvány a Portrait Society of America és a Museu Europeu D’Art Modern Barcelona.

Tanulmányai

Angel Art Académia, Firenze (2005-2008)

Odd Nerdrum magántanítványa (2008)

Firenzei Művészeti Akadémia ( 2009-2010)

Robert Liberace The Art League Alexandria, Old Town, Virginia (2010- 2011)

Szakmai weboldalán, ezeken kívűl workshoppok és szakmai ösztöndíjak hosszú listája olvasható, rangos kiállításai mellett.

Jelenleg az alkotás mellett Európában és az Egyesült Államokban oktat szakmai műhelyeken.

Alkotói munkásságában vállal portréfestéseket emellett saját bonyolultabb kompozícióit valósítja meg.

Művészete leginkább a Neo Barokkhoz közelít, sajátos, következetes képi világot és tartalmat mutat be alkotásaival.

Munkái esztétikus látványt nyújtanak, melyek kellemes látványt nyújtanak a szemlélőnek. Alkotásain fontos szerep jut a fény ábrázolásának. Közvetlen megfigyelés útján próbálja feltárni a szépséget, ábrázolásai a hagyományostól gyakran eltérőek. Műveiben gyakran a tárgyak szokatlan párosítását alkalmazza. Ha egy téma megihleti akkor a tervezésen túl a spontán ötletein keresztül alakítja ki az alkotás végleges formáját. Fontosnak ítéli meg a környező valóságból, a tudatalattijában létező lenyomatok hatását mind a tervezési, mind pedig a spontán fázisokra a munkájában.  Az ilyen hatások mindíg leginkább az ember közvetlen környezetéből érkeznek, emiatt veszi körbe magát, saját személyes életterében és alkotói környezetében is viktoriánus és barokk jelmezekkel és tárgyakkal. Mind az általa viselt ruházat és az életkörnyezete, az őt körülvevő enteriőr szinkronban van alkotásain is megjelenő esztétikai mintákkal.

Így amellett, hogy az ilyen tárgyak mint modellek is mindíg kéznél vannak, egész életét áthatja az ebben a környezetben való létezés. Tehát mind a fizikai valósága, mind pedig az alternatív tudatalattijában létező valóság megfeleltethető az alkotásaiban idézett látvánnyal és életérzéssel.

Festményeit olajfestékkel készíti vászonra. A Firenzei akadémiákon és Odd Nerdrum műhelyében alapos képzést kapott a festészet hagyományos, kézműves anyagismereti oldaláról. Gyakorlatában ezt a tudást, és a hagyományos anyagokat használja melyre ráépítí az újabb pigmentek és festőanyagok által adódó további lehetőségeket is. De alapvetően a hagyományos atelier rendszerű, gyakran kézműves minőségű anyaghasználatot preferálja.

Egy.egy összetettebb kompozícióhoz több előtanulmányt is készít. A festmény fejlesztése egyszerre zajlik a vásznon és a fejében. A valóságos látványt így alakítja át kétdimenziós képi valósággá.

Válogatás munkáiból

Kedvenc festékmárkája sajátos enterriőrben

 

Egy Neo barokk Portré

 

 

 

Önarckép tanulmányok

 

Egy Klasszikus Realista Akadémiai csendélet tanulmány a Firenzei akadémiai évekből

 

 

 

 

Oaxica T 120507#1c, 5/7/12, 2:26 PM, 8C, 8978×11281 (9+537), 150%, Pat Ward, 1/10 s, R71.5, G46.0, B60.0

 

 

Még lehet jelentkezni az “Afremov festőkéses festés online festőtanfolyamra!

Tanuld meg ezt az érdekes technikát te is! Tanulj online, kényelmesen, otthonodban, saját időbeosztásod szerint!

KATTINTS IDE! NÉZD MEG TE IS!

A Mesterek színpalettái cikksorozat hamarosan folytatódik itt a KINVA ART Festőművész blogon, hamarosan megismerkedünk Teresa paletta rendszerével is.

 

Ha tetszett a cikk, és szerinted másokat is érdekelhet, akkor kérlek oszd meg a facebookon vagy az egyéb közösségi oldalakon az alábbi közösségi média ikonokra kattintva!