Előző bejegyzésemben Odd Nerdrum iskoláját és a tanítványait néztük meg közelebről, ha nem láttad volna a bejegyzést akkor  itt elolvashatod!

A mostani bejegyzés egy igazi kuriózum, Nerdrum egyik festményének megfestését láthatjuk a Mester demonstrációjában 17 fotóval illusztrálva. Festmény demonstráció lépésről lépésre!

Néhány évvel ezelőtt Odd Nerdrum tartott egy nyitott műhelyt New Yorkban ahol az érdeklődők megtekinthették munkamódszerét. Nerdrum a hallgatóság előtt demonstrálta a festési módszerének folyamatát, a la prima megfestett egy portrét egy modellről. Szerencsére valaki ezt a folyamatot fotón demonstrálta, így fennmaradt, hogy okulhassunk belőle.

 

 

A modell és a tónusos alapozást kapott vászon a vázlatos előrajzzal

 

Az előrajz

Barna festék keverékkel előrajzolta nagy  vonalakban vázlatosan a portrét, emellett húzott egy vertikális segédvonalat magának a vászon bal oldala mentén.

 

A modell arcát alakírja először ki vázlatosan, nagy foltokból felépítve. Viszonylag vastag rétegben hordta fel a festéket a vászonra, majd ezt követően egy festőszerbe mártott ronggyal az arc széleitől befelé kissé elmosta, eltörölte az éleket. Úgy törölt, hogy a festék tömegét az arc belseje felé koncentrálta közben, tehát nem húzta le a fölösleget a festményről.
Érdekes megfigyelni, hogy egészen elhasznált, egyes esetekben szinte tövig kopott „noname”, márkátlan ecsetekkel dolgozik. A tanítványai beszámolói szerint gyakran olcsó, barkácsboltokban is kapható sörte ecseteket vesz, és használ. A beszámolók szerint az egyik nézőnek az volt a benyomása, hogy ha Nerdrum azt állította volna, hogy ezekkel az ecsetekkel kéményt is szokott tisztítani, akkor sem lepődtek volna meg. 🙂 Másik érdekesség, hogy nem fordított munka közben különösebb erőfeszítést arra, hogy nagyon kitisztítsa az ecseteket. Mindíg volt egy kis maradék szín az előző színekből az ecsetekben. Egyébként kb. 5 db ecsetet használt.
A hajat először majdnem szárazon, kevés festékkel dörzsölve festette meg, főleg mars fekete és egy kis barna színt használva hozzá. Majd később adott hozzá még feketét, növelve a festék tömegét a területen.

A leggyakrabban használt munkaeszközei egyébként az ujjai voltak. A legtöbbet az ujjaival simítgatta egymásba a finom elmosásokat, éleket.

 

 

 

 

A legtöbb figyelmet a szemek és a száj kidolgozásának szentelte.

 

 

Ezen a ponton egy nagyon érdekes rá jellemző technikát alkalmazott. Elővett egy kb. 180-as csiszolóvásznat és belecsiszolt a képbe a haj felső részén és a homlok felső, hajvonal alatti részén. Nerdrum gyakran használja nedves és száraz festékrétegeken egyaránt ezt a csiszolópapíros módszert, illetve borotvapengével szokott még a száraz festékrétegekből visszakaparni speciális effekteket hozva ezzel létre.

 

 

 

A háttér festését ezen a ponton túl sötétnek ítélte meg, így visszakaparta a képről, majd bele festett a kék keverékkel, okkersárgával és feketével ezzel egy olajzöldebb árnyalatú háttért alakítva ki.

 

 

 

 

A kész festmény

 

Nerdrum munkamódszere leginkább Rembrandtéhoz hasonlítható. Itt most nem arra gondolunk, hogy a festmények színhasználatában, stb. vannak hasonlóságok, hanem a festés folyamatához való hozzáállást illetően. Rembrandt gyakorlatilag bármit bevetett annak érdekében, hogy a végeredmény számára megfelelő legyen. Ettől a technikai gazdagságtól is olyan rendkívüliek alkotásai. Nerdrum ugyanezt teszi.

Ezzel gyakorlatilag véget is ért az Odd Nerdrumot bemutató cikk sorozat itt a KINVA ART Festőművész blogon. Azonban nem kell végleg elbúcsúzni a mestertől, hiszen biztosan hallunk még róla később is, akár itt a blogon is.

Sőt még jobbat mondok! Ha téged komolyabban is érdekel ennek a festőóriásnak a festőtechnikája, és azok a gondolatok amik az alkotói folyamatát és művészetét meghatározzák, akkor egy remek lehetőséget ajánlok neked! Vegyél részt te is azon az online festőtanfolyamon, ami hamarosan indul. Képezd tovább magad ennek a nagymesternek a technikáival amit te is beépíthetsz a saját festészetedbe!

Még rengeteg értékes és érdekes tudásanyag vár rád az online festőtanfolyamon, de ezek már nem publikusak, ezt már csak a tanfolyam résztvevői fogják megkapni természetesen az összes oktatóvideóval együtt!

Őszintén úgy gondolom, hogy ez a festőtanfolyam lehet az egyik legmeghatározóbb tudásanyag amit valaha is kaptál a festészettel kapcsolatosan!

Tehát itt az alkalom, jelentkezz TE is!

Jó hírem van, nagyon boldog vagyok mert már több mint 610 olvasója van az ingyenesen letölthető Odd Nerdum az Élő Géniusz c. e-könyvnek. Kérd te is az e-bookot és ingyen letöltheted!

ÉN IS LETÖLTÖM! KÉREM AZ AJÁNDÉK E-KÖNYVET!

Ha többet szeretnél megtudni Nerdrumról, akkor kérd az ingyenesen letölthető “Odd Nerdrum az élő géniusz” c. e-könyvemet, melyet letöltés után már olvashatsz is! A könyvet már több mint ötszázan olvasták!

Még mindíg lehet jelentkezni kedvezményesen az Odd Nerdrum Technikát oktató online festőtanfolyamra is!

ENGEM IS ÉRDEKELNEK A RÉSZLETEK!

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg a facebookon!