Ifjúkorom egyik nagy kedvence volt Dallos Sándor Munkácsy Mihályról írt két kötetes életrajzi regénye, a Nap szerelmese és az Aranyecset.Nem tudom hányszor olvastam el összesen, de sokszor. Ma is van belőlük 1-1 példány a könyvespolcomon. Mesterem Saáry Zoltán mellett azt hiszem, éppen Dallos Sándor könyve volt az ami a festészet irányába terelt, részben e könyveknek is köszönhetem, hogy ma az vagyok aki vagyok, hogy a festészet tölti ki a mindennapjaimat. Ezért hálás szívvel gondolok az íróra, ha e könyvek eszembe jutnak.

Dallos Sándor – A nap szerelmese, Aranyecset

Antikváriumokban, Vaterán stb. még kapható

A kétkötetes mű egyszerre ismeretterjesztő és színes, olvasmányos regény, amely generációkon keresztül megőrizte frissességét és vonzerejét. A két regényből egy mozgalmas, romantikus és drámai életutat ismerhet meg az olvasó, melynek hatására alig várja, hogy a festő műveivel találkozzon. Munkácsy Mihály regényes életrajzának első kötete a nagy magyar festő fiatalságának éveit, pályakezdésének viszontagságait mutatja be az asztalosinasságtól a művész düsseldorfi tartózkodásáig. A regény valóság és fantázia elemeinek ötvözete, mégis hitelesen kelti életre a festő emberi és művészi egyéniségét, valamint a kor hangulatát. Az Aranyecset a második kötet, amelyben az író a művész párizsi éveit mutatja be; a siker, a beérkezés éveit, örömeit és gyötrelmét, s a betegség okozta művészi és emberi hanyatlást. Dallos Sándor teljes részletességgel avatja be az olvasót a festő életének minden mozzanatába.

Harsányi Zsolt – Ecce Homo

Itt vásárolható meg – KATTINTS IDE!

Harsányi Zsolt – Ecce Homo

 

 

 

 

 

 

 

 

Harsányi Zsolt – Ecce Homo c. könyvét talán kevesebben ismerik mint Dallos Sándor művét. Harsányi könyve ugyancsak Munkácsy életrajzi regénye de Dallos könyvével szemben kissé kevésbé regényes, a benne leírtak sokkal hitelesebbek mint Dallos könyvében található regényesebb történetek. Persze a főbb szálak itt is megegyeznek, hiszen a Művész életének lényegesebb állomásai mindkét regényben megtalálhatóak, Harsányi könyvéből hiányzik a Dallos műben szereplő néhány személy és esemény, melyek valószínűleg nem is léteztek, csak Dallos Sándor színezte vele ki a festőóriás történetét. Valószínű, hogy Dallos is sokat merített az eredeti Harsányi féle regényből. Érdekessége, hogy az író nagyapja Harsányi Pál akinek a személye mindkét regényben felbukkan, személyesen is ismerte és patronálta Munkácsyt. Így valószínű, hogy első kézből rendelkeztek hiteles forrásokkal a művészről.

„Családunk nagyrabecsülése Munkácsy művészete iránt nemcsak a nagyapámhoz, Harsányi Zsolthoz, a Munkácsyról szóló regény, az Ecce homo írójához vezethető vissza. A Munkácsyhoz fűződő kapcsolataink gyökerei nagyapám nagyapjához, Harsányi Pálhoz vezetnek. Harsányi Pál, mint az Országos Magyar Képzőművészeti Társulat igazgatója, az 1860-as években egyik első és lelkes támogatója volt az ifjú Munkácsy Mihálynak. Nagy megtiszteltetésnek tartom és örömmel tölt el, hogy Munkácsy Mihály művészetét most az Ecce homo 21. századi kiadásával ünnepelhetjük.” (Dr. Harsányi Zsolt)

Eredeti megjelenés éve: 1935

Személy szerint nekem ma már az Ecce Homo a kedvencem, de jó szívvel gondolok ifjú korom kedvencére a Dallos regényre is.

Ti olvastátok a könyveket? Mit gondoltok róluk? Alul a hozzászólások között leírhatjátok a véleményeteket!

Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg a facebookon is!

 

Egy nagyon exkluzív lehetőség érkezett, a KINVA

ART Blog olvasói számára!

Javasolom, hogy nézd meg, kattints balra lent a piros "Megnézem" feliratú gombra!

Előre is köszönöm, hogy rákattintasz!