Miért tartom érdekesnek Odd Nerdrum festészetét? Nos, ennek több oka is van.

Mindenekelőtt akik ismernek tudják rólam, hogy a történelmi festőművészek közül az egyik kedvenc alakom Rembrandt.

Ebből következik, hogy tetszenek Odd Nerdrum művei, aki Rembrandhoz nagyon hasonlóan fest.

De vannak egyéb okai is annak ,hogy kedvelem Nerdrumot.

Tisztelem azért a filozófiáért amit képvisel. Ahogyan harcba szált a modern festészet nézeteivel, az tiszteletet ébreszt. Azokon az érveken, melyeket eme eszmei harc során felsorakoztatott érdemes egy kicsit elgondolkodni.

Csodálom Nerdrum technikai fölényét, amelyet a festményein felsorakoztat. Azt a magabiztos anyagismeretet amellyel eléri azt a technikai változatosságot, amelyek szinte Rembrandti magasságokba emelik.

Bámulom azt a pszichológiai mélységet amelyet alkotásain képes bemutatni. Nerdrum képei gyakran nyomasztóak, olykor kissé bizarrok is. Mégis valami hihetetlen erő lengi körül alkotásait és borzongató mélységekbe viszi el a szemlélőt.

Ez azért van mert elképesztő mértékben lecsupaszítja az emberi természetet és közben önmagát is miközben létrehozza a műveit. Képes a saját lelkét egyfajta esszenciaként olyan szuggesztíven az alkotásaiba táplálni, hogy az a nézőt teljesen megbabonázza, odaszögezi a kép elé.

Egy Nerdrum kép előtt nem lehet csak úgy elmenni, az megállítja az embert. Odaszögezi a nézőt a kép elé. Megbabonáz, lenyűgöz, felkavar, elborzaszt s mindezt teszi egyszerre.

Hiszem azt, hogy a modern művészet képalkotási módjainak és a klasszikus, realista ábrázolásoknak egyaránt helye van egy festő eszköztárában.

Végül is teljesen mindegy milyen hatást gyakorol Nerdrum képe a közönségre, festéstechnikailag ennek nincs jelentősége. Csak az számít, hogy aki ennyire ura az anyagnak és a technikának, az a mester olyan tudás birtokában van akitől érdemes tanulni.

A művészeti mondanivaló szempontjából pedig teljesen mindegy, hogy milyen technikával, anyaggal és képalkotási módszerekkel dolgozik Nerdrum. Aki ilyen mély tartalommal képes felruházni a festéket és a puszta vásznat, attól érdemes tanulni, érdemes a titkait fürkészni.

Elméleti szempontból pedig azon érdemes elgondolkodni, amilyen filozófiai hátteret volt képes teremteni a saját munkássága köré. Ez a fajta tudatosság, és logikai fonal egyszerűen bámulatos.

Nerdrum gyakorlatilag a 21. században amikor már azt hittük mindent láttunk, amikor már úgy gondoljuk lassan túl vagyunk minden izmuson, akkor jött ő, és bemutatott egy egymással szervesen egy egészet jelentő filozófiai irányt és egy alkotásokból álló életművet.

Odd Nerdrum KITSCH c. könyvének borítóképe, melyből sok mindent megtudunk arról a bizonyos Nerdrumi filozófiáról.

Nerdrum filozófiája, teljesen logikus és az alkotásaival együtt lesz teljes. A filozófia és az alkotásai együtt alkotják a teljes egészet, az életművét.

Jó hírem van, nagyon boldog vagyok mert már több mint 500 olvasója van az ingyenesen letölthető Odd Nerdum az Élő Géniusz c. e-könyvnek. Kérd te is az e-bookot és ingyen letöltheted!

ÉN IS LETÖLTÖM! KÉREM AZ AJÁNDÉK E-KÖNYVET!

Ha többet szeretnél megtudni Nerdrumról, akkor kérd az ingyenesen letölthető “Odd Nerdrum az élő géniusz” c. e-könyvemet, melyet letöltés után már olvashatsz is! A könyvet már több mint ötszázan olvasták!

Még mindíg lehet jelentkezni kedvezményesen az Odd Nerdrum Technikát oktató online festőtanfolyamra is!

ENGEM IS ÉRDEKELNEK A RÉSZLETEK!

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg a facebookon!

.

.