7. Lecke Az osztott paletta elmélete (Ingyen festőleckék)

Ebben a leckében az osztott elsőrendű palettát és a triád paletta elméletet ismerhetjük meg.

 

 

Osztott elsőrendű paletta vagy triád paletta.

Az osztott elsőrendű paletta lényege, hogy a 3 alapszínből 2 változat szerepel a palettán, tehát két sárga, két vörös és két db kék színárnyalat. ennek a palettának a logikája szerint a színkörön megtalálható elméletbeli tökéletesen tiszta alapszínek helyett, azok mindkét oldaláról választunk 1-1 ténylegesen létező színt, és így próbáljuk a tökéletesen tiszta színek hiányában lefedni a színkör legnagyobb részét.

Ezek szerint tehát választunk egy zöldes sárgát (kadmium citrom) és egy vörös felé tartó sárgát (kadmium közép sárga). Egy narancs felé tartó vöröset (kadmium világos vörös) és egy lila felé tartó vöröset (kraplakk, vagy alizarin kármin vörös). Egy zöld felé tartó kéket (Pthalo kék) és egy lila felé tartó kéket (ultramarin kék).

Ezzel a hat színnel a színkör legnagyobb része lefedhető.

 

Csere színek

Ezen a ponton szót kell ejteni arról is, hogy léteznek un. „csere színek” a festészetben.

Ezek a csere színek arra valók, hogy az osztott elsőrendű palettán egyes színeket az adott festményhez szükséges jobb munkavégzés érdekében lecserélünk egy másik árnyalatra.

Például egy gyakori megoldás ha a pthalo kéket lecseréljük cölin kékre, a kadmium citromot kadmium világos sárgára és a kadmium közép sárgát okker sárgára cseréljük.

 

Munka paletta

Ez egy un. „munka paletta” lesz, aminek a lényege, hogy az adott munkához a legmegfelelőbb színárnyalatokat használjuk. Ez a leggyakoribb alap paletta.

A pthalo kéket azért cseréljük le, mert a pthalo kék túl intenzív szín és a cölin kék sokkal kiegyensúlyozottabb, keverés közben kevésbé agresszív szín, ami kiváló pl. tájképekhez ég, víz stb. festésére.

A citrom sárga helyett többnyire hasznosabb a kadmium világos sárga, az okkersárga pedig mind a tájképeknél, mind az emberi test színeinek kikeverésekor hasznos szín, így a kadmium világos sárga és az okkersárga a legtöbb esetben elegendő tartományát adja a sárga színeknek.

Tehát az elméleti palettán lévő 6 db szín árnyalatait úgy válogatjuk össze, ahogyan az adott projekthez a legmegfelelőbb. Ez lesz a munka paletta

A KINVA ART AKADÉMIÁN, mi a leggyakrabban az un. „OSZTOTT TRIÁD PALETTÁT” használjuk.

Az osztott triád paletta megegyezik az osztott elsőrendű palettával, csak itt egy másik logika szerint is osztályozzuk a színeket. Ebben a leckében megfogjuk ismerni az osztott triád palettát is.

A TRIÁD PALETTA

Triádoknak nevezzük azt a paletta felosztási/korlátozási elméletet, amikor a 3 elsőrendű szín valamilyen variációjából építünk korlátozott palettát.

A triádok 3 színből állnak, alapértelmezés szerint fehéret keverünk hozzájuk szükség szerint, de ezt külön nem jelöljük.

A színelmélettel foglalkozó leckében beszéltünk arról, hogy a 3 elsőrendű szín nem áll rendelkezésünkre festék formában, ezért olyan színeket kell választanunk, amik a színkörön egy – egy elsőrendű szín két oldalán találhatóak, ahhoz közel vannak.

Tehát a középen található elsőrendű sárga bal oldalán a kissé zöldes citromsárga, jobb oldalán a kissé narancsosabb kadmium világos sárga van

Az elsőrendű kék bal oldalán a kissé zöldes cölinkék, vagy a kobaltkék a jobb oldalán a kissé lilás ultramarinkék van.

Az elsőrendű vörös bal oldalán a lilás alizarin kármin a jobb oldalán a kissé narancsos kadmium világos vörös vagy vermilion vörös van.

Mint látható, mindhárom alapszínből kettő áll rendelkezésünkre, így próbáljuk a színek legnagyobb tartományát lefedni.

Az osztott triád paletták logikája az, hogy a fenti 6 színből 2 db 3 színből álló  triádot képzünk, melyekben 3 alapszín található.

A megfelelő logika szerint elosztott 2 triád, között érzékelhető hőmérséklet különbség van.

Eszerint az egyik triád hidegebb, a másik melegebb színtartományt biztosít.

Így a két triád neve is eszerint alakul hideg és meleg triáddá.

A hideg triád, intenzitása nagyobb, mint a meleg triádé.

A meleg triád a semleges tartományokhoz közelebb áll, mint a hideg triád

 

A Hideg triád

Kadmium citromsárga, Kadmium világos vörös és Cölin kék vagy kobaltkék színekből épül fel.

Hideg triád citrom sárga, Világos vörös és Cölin vagy kobalt kék

 

A Hideg triád

Kadmium citromsárga, Kadmium világos vörös és Cölin kék vagy kobaltkék színekből épül fel.

Hideg triád citrom sárga, Világos vörös és Cölin vagy kobalt kék

 

Hideg triád citrom sárga, Világos vörös és Cölin vagy kobalt kék (Az x-el jelölt színek az alapszínek)

Hideg triád citrom sárga, Világos vörös és Cölin vagy kobalt kék (Az x-el jelölt színek az alapszínek)

 

A Meleg triád

Kadmium világossárga vagy középsárga, Kármin vörös és ultramarin kék színekből áll.

Maga a triád elmélet szabadon variálható, ezért. akármilyen színekből, szabadon összeállíthatunk további triádokat tetszésünk és hasznosságuk szerint.

Én további 2 semlegesebb triádot rendelek a fentiek mellé, ezek a következők.

Meleg triád  Kadmium világos sárga, alizarin kármin és Ultramarin kék

 

Meleg triád Kadmium világos sárga, alizarin kármin és Ultramarin kék  (Az x-el jelölt színek az alapszínek)

Meleg triád Kadmium világos sárga, alizarin kármin és Ultramarin kék  (Az x-el jelölt színek az alapszínek)

 

FONTOS!

A Hideg és a meleg triádnál nem követelmény, hogy mindhárom szín egyaránt hideg vagy meleg legyen bennük, hanem az egész paletta kikeverhető színeinek egész tartományának a színhőmérséklete számít leginkább! Így pl. a kármin vörös hidegebb szín mint a kadmium világos vörös, de mégis a meleg palettában kapott helyet, mert a kadmium világos sárga és az ultramarin kékkel kiegészítve együttesen egy melegebb tartományát nyújtják a színeknek, mint amit a hideg triád képes biztosítani!

 

A Föld triád

Világos okkersárga, Elefántcsont fekete és vas oxid vörös (bármely vörös föld pigment jó, pl. velencei vörös, égetett sienna stb.). Mint látható ez megegyezik az Apellész palettával.

Föld triád  Világos okkersárga, vas oxid vörös és elefántcsont fekete

 

Föld triád (Apellész paletta) Világos okkersárga, vas oxid vörös és elefántcsont fekete (Az x-el jelölt színek az alapszínek)

Föld triád (Apellész paletta) Világos okkersárga, vas oxid vörös és elefántcsont fekete (Az x-el jelölt színek az alapszínek)

 

A Semleges triád

Világos okkersárga, Ultramarin kék és égetett sienna (vagy egyéb vas-oxid vörös, vörös földek stb.). Látható, hogy itt az Apellész paletta feketéjét, ultramarinkékre cseréltük, de ez nem probléma, hiszen lehetőséget ad egy Paynes szürke kikeverésére, amivel kiválóan helyettesíthetjük a hiányzó feketét, ugyanakkor intenzívebb lilákat és zöldeket ad nekünk a tényleges kék szín jelenléte, és természetesen a kék színek is intenzívebbek lehetnek. Ez a paletta megegyezik Vellazquez által is gyakran használt korlátozott palettával, Így nevezhetjük Vellazquez palettának is.

Semleges triád  (Velazquez paletta) Világos okkersárga, égetett sienna és ultramarin kék

 

Semleges triád (Velazquez paletta) Világos okkersárga, égetett sienna és ultramarin kék (Az x-el jelölt színek az alapszínek)

Semleges triád (Velazquez paletta) Világos okkersárga, égetett sienna és ultramarin kék (Az x-el jelölt színek az alapszínek)

Mint látható, az osztott elsőrendű palettához használt összes színünket be tudjuk sorolni a fenti 4 triádba, és látható hogy a 4 triád külön-külön néha hasonló, de azért markánsan eltérő színsorokat ad, ami különböző munkákhoz lehet alkalmas.

Pl. a Föld és Semleges triádok igen jók lehetnek portré és alak festésekhez bőrszínek kikeverésére,

A Meleg triád, nagyon szép tájkép színsort ad, mellyel elkerülhetjük a túlzottan mesterséges zöldek kékek kikeverését, mivel kissé semlegesbe hajlanak, ekképpen segítve a természetesebb színek megtalálását.

A Hideg triád sokszor túl mesterkélt színeket ad, ezért jó lehet enteriőr képek, csendéletek és egyéb ember alkotta dolgok megfestéséhez, hiszen az ember is sokszor ilyen mesterkélt színű valóságot alkot, a környezetében található tárgyak, dolgok színezésére.

Természetesen a további felosztási lehetőségek is benne vannak a triád elméletben, hiszen mint mondtam további triádokat hozhatunk létre a színekből.

Pl. A Zorn paletta is egy ilyen triád, hiszen az a világos okkersárga, az elefántcsont fekete és a világos vörös színekből álló triád.

A triádokat tehát arra használjuk, hogy egy olyan palettát hozzunk létre, amely az adott munkánkhoz szükséges. Hogy a saját dolgunkat egyszerűbbé tegyük, és a színharmónia elérését megkönnyítsük, azt a módszert használjuk, hogy egyszerűsítjük, korlátozzuk a palettánkat. Így jönnek képbe a fenti triádok.

Magasabb szinten, amikor a színkeverésben jártasabbak vagyunk és a színekkel, biztos kézzel bánunk, a korlátozott palettát kibővíthetjük, a megosztás megszüntetésével, összerakjuk a triádokat.

 

Ez lesz a kiterjesztett paletta.

A festészet gyakorlatában van néhány kedvenc paletta rend, amit a művész szívesen és gyakran alkalmaz, ez sokszor ilyen triádokból áll.

Ugyanakkor, ha megnézzük a hideg és a meleg triádok keverési háromszögét a fenti ábrákon, láthatjuk, hogy szinte minden fontosabb semleges színt is ki tudunk keverni belőlük.

Akár okkersárgát, umbra barnákat, sienna barnákat, narancs sárgát, zöldet stb.

Akkor mi szükség van a fenti színek meglétére.

Több oka is van ennek, egyes semleges színekből sokat és gyakran használunk, így kényelmesebb, ha külön rendelkezésünkre áll, anélkül, hogy mindig kevergetni kellene.

Másrészt, sokszor szebb tónusban áll rendelkezésre.

Aztán az ár sem mellékes, hiszen az okkersárga szín olcsó, bár elő tudjuk állítani kadmium világos sárgából, kárminból és ultramarinkékből, de ezek a színek drágábbak, mint az okker sárga, így az ilyen kevert okkersárga indokolatlanul költséges lenne.

Az egyes pigmentek tulajdonságai is vonzóbbá tehetik a külön rendelkezésre állást. pl. az umbra gyors száradó képessége, az égetett sienna transzparenciája stb.

Tehát az alapszínekből álló 2 triád mellé további színeket használunk, melyek a fenti szempontok miatt hasznosak lehetnek számunkra.

Én „csere színnek” nevezem őket, egy – egy funkcióra a triádokból kapott színárnyalat kikeverése helyett egy –egy ilyen csere színt alkalmazok ezen a ponton mintegy kicserélve a triádból nyerhető színt.

Ezek a csere színek szerintem a következők.

Természetes umbra főleg a zöldes árnyalat és vöröses árnyalatú égetett umbra. Jó az imprimatúrához, árnyékos bőrtónusokhoz, kellően transzparens és gyorsan szárad. Ráadásul olcsó is.

Világos okkersárga, vagy természetes sienna, vagy vas-oxid sárga.  Olcsó, sokat használt színünk.

Égetett sienna, vöröses-narancsos árnyalat. Olcsó, szép transzparens szín, kell a payne szürkéhez és egyes bőrtónusokhoz is hasznos, továbbá tájképeknél is szóba kerülhet.

Vas-oxid vörösek, vagy vörös földek, vörös okkerek. Pl. Angol vörös, Velencei vörös, Pouzzoli vörös, Indiai vörös, Mars vörös stb. Kis eltérések vannak köztük, majdnem mindegy melyiket használjuk, mind jó. hasznos egy – egy bőrtónushoz, tájképeknél is jó lehet, nagyon erős színező erejük van és olcsók.

Zöld föld  Jó lehet Grisaille festéshez (verdaccio) tájképnél is szóba jöhet.

Króm-oxid zöld, ki tudjuk váltani a zöld földet vele és tájképfestéshez is jól jöhet, néha. De ritkán használom.

Viridian zöld a portré festésben és a tájképfestésben is hazsnos lehet. De ritkán használjuk.

Cadmium narancs sárga. Sokkal intenzívebb narancs mintha mi kevernénk ki, ezért lehet hasznos.

Kobalt, Mangán, vagy dioxazin lila. A szép intenzív lilákat nehéz kikeverni, ezért néha hasznos, lehet, ha van egy tubus szép gyári lilánk.

Phlato kék és Nedv zöld, vagy phlato zöld. Ezekből intenzív kékeket vagy zöldeket tudunk keverni. Ritkábban indokoltak, mint amennyiszer használják őket, főleg kezdő festők. Ha néha kell, akkor elég, amit úgyis kaptunk festékkészletek részeként, melyekbe szinte kötelezően jelen vannak ezek a színek.

porosz kék és króm sárga, ezekből keverhetjük ki a króm zöldet és a cinóber zöld színeket, melyek tájképfestésnél lehetnek hasznosak.

Indiai sárga Nagyon szép transzparens szín, az okker sárga és az intenzív sárga keveréke, néhány izgalmas zöldet és aranyló sárgát lehet vele létrehozni.

Aranyokker. Szép transzparens okker, bizonyos esetekben hasznos ez a transzparencia.

Transzparens oxid sárga, Transzparens oxid barna és Transzparens oxid vörös ezek gyönyörű tónusú, nagyon áttetsző vas-oxidok, néhány lazúrtechnikával végzett munkánál jöhetnek jól.

Nápolyi sárgák és Ólom-ón sárgák ezekből főleg a valódi pigmentek, de remek utánzatojk is vannak. Portré és tájkép festéshez is hasznosak.

Valódi cinóber vörös, a portréfestéshez nagyon hasznos, ritkán beszerezhető szín.

A fent felsorolt csere színek, közül az umbrák, okkerek és az égetett sienna az, ami igazán fontos, minden más csak esetleges. Ezek a természetes föld színek viszont olcsóak ezért érdemes belőlük többféle árnyalatot, változatot is tartani.

Végezd el a lentebb bemutatott gyakorlati feladatokat is!

KSZR Színkeverő Rendszer Ingyenesen letölthető e-könyv

Kattints a képre és töltsd le Te is a Forradalmi KSZR színkeverő rendszert bemutató ingyenes e-könyvet! Már több mint 1300-an olvasták!

Kosár

Blogbejegyzések kategóriái

Kompozíció ingyenesen letölthető könyv!

Ingyenesen letölthető tanulmány!

Odd Nerdrum ingyenes e-könyv!

Tanfolyam kategóriák

A Teljes KSZR Színkeverő Rendszert is látni szeretnéd?

 

Ez a lecke csak a jéghegy csúcsa!

Ez csak egy picsi kivonat a Komplett KSZR Színkeverő Online Festészeti Tanfolyamból!

A Teljes KSZR Színkeverő Rendszer ettől sokkal több tudást tarttogat számodra! Többek között 7 db komplett festmény végígfestését bemutató videót tekinthetsz meg, az összesen 34 leckéből álló tananyagban.

Képzeld el micsoda grandiózus tudásmennyiséget kaphatsz a teljes rendszert bemutató online festőtanfolyammal!

Kíváncs vagy?

Akkor kattints a lenti gombra és nézd meg magad is!

 

 

 1. Lecke Ellenőrző kérdések
 2. Mik azok a Triádok?
 3. Milyen triádok vannak?
 4. Mik a csere színek?
 5. Mire valók a csere színek?

 

Gyakorlatok a színekkel

Akik részt vettek a festés korlátozott palettával tanfolyamon, ők már megcsinálták a triádokat, ha te nem vettél részt a korábbi tanfolyamon, vagy akkor nem csináltad meg, most egy 30 x 40 cm alapozott farostra az alábbi módon fesd meg a 4 triádot.

A feladat amellett, hogy élvezetes dolog a színek kevergetése, segít a színeidben lévő lehetőségek feltérképezésében és a színek semlegesítésének megértésében.

 

 1. Tábla

Trád tábla (Az x-el jelölt színek az alapszínek)

Trád tábla (Az x-el jelölt színek az alapszínek)

 

 

4.Tábla

 1. 4. Tábla Rajzold meg az alábbi táblán látható rajzokat. Írd a megfelelő helyre a szövegeket is.

  4. Tábla Rajzold meg az alábbi táblán látható rajzokat. Írd a megfelelő helyre a szövegeket is.

   

  4. Tábla 1. szekció

  4. Tábla 1. szekció

   

  4. Tábla 2. szekció

  4. Tábla 2. szekció

   

  4. tábla 3. szekció

  4. tábla 3. szekció

   

  A 4. Tábla színpalettája. Citromsárga, Kadmium közép sárga, Kadmium világos vörös, Alizarin kármin, Cölin kék, Ultramarinkék

  A 4. Tábla színpalettája. Citromsárga, Kadmium közép sárga, Kadmium világos vörös, Alizarin kármin, Cölin kék, Ultramarinkék

   

  Így néz ki a 4. Tábla kifestve.

  Így néz ki a 4. Tábla kifestve.

   

   

  1. tábla 1. szekció

  4. Tábla 1. szekció kifestve

  4. Tábla 1. szekció kifestve

   

  A kép önmagáért beszél, a vörös szín balra a világos vörössel indít, jobbra a kármin vörössel.

  A sárga balra a világos vörös irányába tart, miközben elkezd keveredni a világos vörössel, narancs árnyalatokat adva.

  A sárga jobbra citromsárgával indul, keveredik a Cölinkékkel, hideg zöldeket produkálva.

  A Cölin kék a kék sarok bal oldali színe, a citrom felé tart.

  A kék sarok másik színe az Ultramarinkék, mely lilásabb árnyalatával az Alizarin kármin felé tart, keveredve vele lilás kéket majd lilát ad, míg vissza nem érünk a tiszta kárminhoz.

  A feladat lényege, hogy a gyakorlatban megértsd, hogyan és miért kell használni a 3 x 2 db alapszínt, szimplán csak 3 alapszín helyett. Látni fogod, a színkörön, hogyan helyezkednek el a színek hideg és meleg változatai, hogyan változnak át, a következő színné.

   

  1. tábla 2. szekció

   

  4. Tábla 2. szekció kifestve.

  4. Tábla 2. szekció kifestve.

   

  Ez a feladat arról szól, hogy mértsd a semleges színek lehetőségét, melyeket ezek a tiszta színek adnak.

  A felső egyenes a meleg triád, az alsó egyenes a hideg triád.

  Láthatod, hogy mindkét egyenes bal oldalán az egyik tiszta sárgával indul, a másik oldalán az egyenesnek a triádhoz tartozó két másik elsőrendű szín van. Egy vörös és egy kék. Az egyenes enyhén “Y” alakúra változik. az ipszilon felső szára a kék felé tartva a tiszta kék színbe vált, a fokozatosan erősödő zöldből.

  Az Y alsó szára úgy folytatódik, hogy a felső zöldbe, egy kis vöröset keverünk. A vörös szín a zöld komplementere, tehát, ha hozzá keverjük, akkor semlegesíteni fogja, azaz barnás szín irányába tolja el a zöldet. Így kapjuk meg a meleg, semleges barnás zöld színeket.

  1. tábla 3. szekció

   

  4. Tábla 3. szekció kifestve

  4. Tábla 3. szekció kifestve

   

  Ebből a gyakorlatból azt látjuk, hogy tisztán milyen zöldeket adnak nekünk, a két triádban található kékek és sárgák.

  Az így kapott színeket, be is lehet helyettesíteni gyári tubusos kevert zöldekkel. Mint látható a hideg triád zöldje a Permanens zöldhöz hasonlít. A Meleg triád zöldje pedig a Nedv zöldhöz hasonlít.

  További gyakorlatok, a meleg triáddal (kadmium közép sárga, ultramarinkék és kármin vörös).

   

  Okkersárga

  Okkersárga

   

  A három szín megfelelő arányú keverékéből okkersárgát tudsz keverni.

   

  Semleges zöld

  Semleges zöld

  Más arányban semleges zöldet produkál

   

   

  11

  Barna

  Szintén egy másik keverékkel szép meleg barnát ad.

   

  Keverő “Y”

  Keverő “Y”

   

  Itt látható az út, a kék zöldből vált barnává.

  A sárga narancsos, okkerből vált barnává.

  A Kármin lilából vált barnává.

  Végezd el ezt a z utolsó gyakorlatot a hideg triáddal is ugyanígy.

 

 

Itt az ingyenes e-könyv a színkeverésről

A KSZR Színkeverő Rendszer

A KSZR Szín Keverő Rendszer a színkeverés módszerének forradfalmian új módszere. Ezzel a segítséggel megérted Te is a színkeverés logikáját, rájössz a korábbi hibák okára!

A könyv ingyenes, bárki szabadon letöltheti!

Nézd meg a könyv bemutató oldalán a részleteket!

Csatlakozz közösségünkhöz is!

Ingyen festőleckék Facebook csoportja

Csatlakozz az ingyen festőleckék Facebook csoportjához, itt egymást segíti a közösség a tanfolyam feldolgozásában!

A Facebook csoporthoz való csatlakozás nem kötelező, a tanfolyam megtekintésének nem feltétele, de nagyon hasznos segítség lehet!

A tanfolyam hírlevél értesítője

Feliratkozhatsz a tanfolyam hírlevél értesítőjére is, így mindíg időben értesülhetsz az új leckék megjelenéséről és egyéb érdekes infókat is kaphatsz!

A feliratkozás nem kötelező, a tanfolyam megtekintésének nem feltétele, de hasznos lehet!

 

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Vissza ide: Ingyen Festőleckék Kezdőknek és Haladóknak Online Festőtanfolyam > 2. Modul Színelmélet, színkeverés (Ingyen festőleckék)