6. Lecke A Színkeverés rendszere (Ingyen festőleckék)

Ebben a leckében a KSZR Szhínkeverő Rendszert ismerheted meg! Most mindent megtudhatsz a színkeverésről, ami eddig hiányzott. A leckében 10 db oktatóvideóban magyarázom el a színkeverést!

Színrendszerek

Ebben a videóban a különböző színrendszereket mutatom be, illetve megértjük azt is, hogy miért látjuk a színeket színnek, amikor tudjuk, hogy azok valójában a fény hullámhosszai. Ezen kívül megismerjük az addiktiv és a szubsztraktiv színkeverés elméletélt is.

Színek tulajdonságai

Ebben a videóban a színek tulajdonságairól lesz szó, úgymint a szín intenzításáról, telitettségéről, színárnyalatról és a színek értékéről azaz világossági és sötétségi fokozatairól. Közben megismerjük a Munsell színrendszert is továbbá tisztázunk néhány a festészetben hazsnált fogalmat is, mint pl. a „derítés”, „semlegesítés”, „tompítás” fogalmait.

A színes festékek tökéletlensége

Ebben a videóban a különböző színes festékek tökéletlenségéről rántjuk le a leplet. Közben egy meglepő megállapítást is teszünk, amely szerint „A festészetben használt 3 alapszín nem a vörös a kék és a sárga, hanem valójában a három alapszín a narancs a zöld és a lila”! Hogy ezt a furcsa állítást mire értem és hogyan bizonyítom be, azt megnézheted a videóban!

A fekete valójában kék

Ebben a videóban újabb furcsa állítást fogalmazok meg, amelyet aztán demonstrálok is, bebizonyítva azt, hogy a fekete szín a legtöbbször „úgy viselkedik színkeverés közben, mintha ő kék lenne”! Ez az információ nagyon fontos színkeverési törvényre világít rá, ami segíthet nekünk a festészet és a színkeverés napi gyakorlatában.

A Teljes KSZR Színkeverő Rendszert is látni szeretnéd?

 

Ez a lecke csak a jéghegy csúcsa!

Ez csak egy picsi kivonat a Komplett KSZR Színkeverő Online Festészeti Tanfolyamból!

A Teljes KSZR Színkeverő Rendszer ettől sokkal több tudást tarttogat számodra! Többek között 7 db komplett festmény végígfestését bemutató videót tekinthetsz meg, az összesen 34 leckéből álló tananyagban.

Képzeld el micsoda grandiózus tudásmennyiséget kaphatsz a teljes rendszert bemutató online festőtanfolyammal!

Kíváncs vagy?

Akkor kattints a lenti gombra és nézd meg magad is!

 

Az intenzív fekete szín

Ebben a videóban a fekete szín ábrázolásának egy újabb  érdekes aspektusát mutatom be. Az előző videóból kiderült, hogy a feketét a kék helyettesítésére használhatjuk, most pedig azt tudjuk meg, hogy ha feketét akarunk láttatni akkor pedig nem fekete színt, hanem „intenzív feketés” kell kevernünk, ennek módját mutatom be.

Az osztott paletta

A videóban bemutatom az osztott paletta elvét, ez a KSZR rendszer egyik alapja. elmagyarázom és demonstrálom miért van rá szükség, hogyan működik, mely színekből épül fel stb. A festészet gyakorlatában talán ez az egyik legjobb módszeer egy gyakorlati paletta felépítésére.

A KSZR Színkör ismertetése

A KSZR Rendszer leglényegesebb eleme a KSZR Színkör. Ez az az ábra, amely tökéletesen bemutatja a különböző színek tulajdonságait, és egyfajta térképként segít a tájékozódásban is, hogy könnyen el tudd helyezni a színeket és fel tudd fedni azt, hogy melyíik szín, milyen színekből áll össze. Ez az információ létfontosságú a színkeverés szempontjából.

A videóban bemutatott KSZR színkör letölthető példányát az Ingyenes KSZR könyvvel együtt küldöm el annak aki kéri! Ha te még nem töltötted le a KSZR könyvet és a két segédletet (KSZR Színkör ábrák) akkor a lenti gombra kattintva töltsd le, mert nagyon hasznos kiegészítője ennek a leckéne, és úgyis ingyenes!

Mi van a tubusban?

A videóban átbeszéljük, azt, hogy tulajdonképpen miből is tevődik össze egy-egy tubus festék? Ez fontos ismeret ahhoz, hogy megértsd mitől jó vagy rossz egy festék, mitől különbözik egyes festékek színezőereje és mit várhatsz egy-egy festéktől, egy-egy színtől mielőtt megvásárolnád!?

Összefoglaló

Pár percben összefoglalom a tanultakat, és ezzel lezárul ez a lecke.

De ne felejtsd el, hogy ez a mai tananyag csak a jéghegy csúcs volt! A KSZR Színkeverő Rendszer ettől sokkal részletesebb és több tudást tartogat számodra!

A részleteket az alábbi gombra kattintva találhatod!

Itt az ingyenes e-könyv a színkeverésről

A KSZR Színkeverő Rendszer

A KSZR Szín Keverő Rendszer a színkeverés módszerének forradfalmian új módszere. Ezzel a segítséggel megérted Te is a színkeverés logikáját, rájössz a korábbi hibák okára!

A könyv ingyenes, bárki szabadon letöltheti!

Nézd meg a könyv bemutató oldalán a részleteket!

Csatlakozz közösségünkhöz is!

Ingyen festőleckék Facebook csoportja

Csatlakozz az ingyen festőleckék Facebook csoportjához, itt egymást segíti a közösség a tanfolyam feldolgozásában!

A Facebook csoporthoz való csatlakozás nem kötelező, a tanfolyam megtekintésének nem feltétele, de nagyon hasznos segítség lehet!

A tanfolyam hírlevél értesítője

Feliratkozhatsz a tanfolyam hírlevél értesítőjére is, így mindíg időben értesülhetsz az új leckék megjelenéséről és egyéb érdekes infókat is kaphatsz!

A feliratkozás nem kötelező, a tanfolyam megtekintésének nem feltétele, de hasznos lehet!

 

3 hozzászólás

 1. Enikő

  Kedves Krisztián! Köszönöm a videókat, sokat tanultam belőlük. Nézte, hogy 2 palettás tanfolyam van. A Színkeverés a festészetben 1.0 online festőtanfolyam és a Színkeverő mesterkurzus 1. online festőtanfolyam. Mi a különbség a 2 között? Kezdőként melyiket javasolnád megvásárolni?

  Válasz
 2. Matastik

  Nagyszerű videók Krisztián! Köszönöm a segítséged!

  Üdv
  Matastik János

  Válasz
 3. Bogdán Zsóka

  Szeretném meg kapni a KSZR színkeverö rendesz íràsos anyagot, hogy ki tudjam nyomtatni.

  Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Vissza ide: Ingyen Festőleckék Kezdőknek és Haladóknak Online Festőtanfolyam > 2. Modul Színelmélet, színkeverés (Ingyen festőleckék)