Az anatómia ismeretének fontos szerepe van az emberábrázolás terén a festészetben. A csontozat szerkezet, az emberi test izomzata és arányai, továbbá egyéb anatómiai részei, összefüggésbe hozhatók a festészetben használt síkokkal és blokkolás módszerével, ha emberábrázolás a célunk. Az előző bejegyzésekben (pl. itt nézheted meg) megismerkedtünk a síkokkal, blokkolással, ritmussal, most az anatómiai összefüggéseket tárjuk fel.

Leonardo da Vinci életében több ezer oldalnyi jegyzetet és rajzot készített az emberi testről, amivel az volt a célja, hogy megvizsgálja a test felépítését és annak működését az emberábrázolás szempontjából. 1519-ben bekövetkezett halála pontot tett kutatásai végére, ennél fogva tanulmányai befejezetlenek, művei pedig kiadatlanok maradtak. A fennmaradt írásait tanulmányozó anatómusok úgy gondolják, hogy Leonardo több száz évvel előzte meg korát, s néhány esetben munkássága még mai is nagy segítséget nyújt az emberi test megismeréséhez.

A mai kutatások szerint, Leonardo megfigyelései és következtetései a mai napig sok esetben abszolút helytállónak bizonyulnak. Természetesen már vannak korszerű művészeti anatómia könyvek, amelyek egyes esetekben pontosabbak, vagy éppen korszerűbbek, napjainkban helytállóbbak mint a reneszánsz mester munkái, pl. a Magyar Barcsai Jenő féle művészeti anatómia könyv, stb. de az esetek nagy többségében Leonardo munkássága kitűnő alapot biztosít az anatómia tanulmányok elkezdéséhez, majd későbbi kibővítéséhez az emberábrázolás területén is.

Vajon mi késztette Leonardot az emberi test és annak anatómiájának tanulmányozására?

Mindenek előtt nyilvánvaló, hogy a középkori festő, azon kívűl, hogy művész volt, egyszersmind polihisztor is volt. akit a legkülönbözőbb tudományágak érdekelték, hihetetlenül kiterjedt volt az a témakör ami őt foglalkoztatta. Innen nézve az emberi test felépítése, anatómiája csak egy újabb tudomány volt, amelynek titkait igyekezett feltárni.

Ugyanakkor teljesen egyértelmű, hogy Leonardo felismerte azt a tényt, hogy a művészi alkotó folyamatokban az emberi anatómia ismerete nélkülözhetetlen tudást jelent, a megfelelő emberábrázolás szempontjából.

Leonardo da Vinci – Vitruvius tanulmány

 

Leonardo – Az emberi fej arányai, tanulmány

Ha megnézzük a híres Vitruvius tanulmányát, akkor abból nyilvánvaló, hogy egy általános emberi arány adatokat kapunk, amelyek pl. a festészet terén is igen hasznosak, hiszen elkerülhetjük segítségével az ábrázolás közben előforduló aránytalanságok kialakítását. A Vitruvius tanulmány adatainál is léteznek már napjainkban helytállóbb és aktuálisabb arányszámok, de alapvetően ezek ismerete fontos az emberábrázolásban, hiszen akár egy arányos alak szerkesztése a cél, akár utólagos önellenőrzés, ezen arányok ismerete ezekhez elengedhetetlen.

Az ember csontvázának szerkezeti felépítése és a csontvázon elhelyezkedő izomzat ismerete szintén kiemelt fontosságú adatokat jelent művészeti szempontból.

Leonardo – Csontváz és izom anatómiai tanulmányok

A korábbi blogbejegyzésemben a síkok szerepéről írtam az emberábrázolás terén. Ezeknek a síkoknak a létrejöttében fontos szerepe van az emberábrázolásban, a csontváz és az izomzat méreteinek, formájának, és elhelyezkedésének, arányainak. Ugyanis ha belegondolunk ott jönnek létre síkok, ahol valamilyen forma létezik. ezeknek a formáknak a szerkezetét pedig a csontok és az izmok szerkezete határozza meg. A csontokra épülnek az izmok, majd arra pedig a bőr. A bőr ugyanazt jelenti anatómiai szempontból, a csontoknak és az izmoknak, mint az elmosás a síkoknak.

Tehát miként a síkokat is finoman egybemossuk utólag, ugyanúgy az izmokat fedő bőr is ellágyítja az izmok határozott kontúrjait.

Az anatómia ismerete arra való, hogy megértsük a síkok keletkezésének okát, és tudjuk, hogy pontosan mit jelentenek a síkok mögött megbúvó formák, melyeket az izomzat és a csontok illetve az emberi test egyéb anatómiai alkotóelemei hoznak létre.

Ahhoz, hogy egy síkot pontosan meg tudjunk határozni, ismernünk kell a mögötte megbúvó anatómiai rész formáját.

Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a síkokat arra is használjuk a festészetben, hogy leegyszerűsítsük az alkotói folyamatban az emberi alak szerkezetének elkészítését. Ahelyett tehát, hogy megrajzolnánk egy ember pontos csontvázát és részletes izomzatát, mielőtt „ráfestjük a bőrfelszínt”, a síkjait határozzuk meg, amelyek a képzeletbeli izmokat és egyéb anatómiai részeket helyettesítenek. Majd ezeket a síkokat aztán elmossuk, ellágyítjuk, így alakítva ki az emberi test felszínén lázható részt, a  tulajdonképpeni bőrtónust.

Balról jobbra: Reális nézet, izom nézet, háló nézet (élek), Blokkolás (síkok)

 

Balról jobbra: Reális nézet, izom nézet, háló nézet (élek), Blokkolás (síkok)

 

A fenti két ábrán egy nő torzót láthatunk szemből majd oldalnézetből is négyféle nézetet használva. Az ábra segít megérteni a blokkolás azaz a síkok használatának és az anatómiai izomzatnak az összefüggéseit. A fenti nézeteken kívűl, még nagyon sok nézetet használhatunk az emberábrázolás tanulmányozásához. Gyakori még a hálónézet, „tömegelés”, stb. A szóba jöhető egyéb nézeteket át fogjuk venni az emberábrázolás 1. tanfolyamon.

 

A síkok szerkezetének megértéséhez, tehát szükséges némi művészeti anatómiai ismeret is. A művészeti anatómiai tudás megszerzése, nem egyszerű és semmiképpen nem gyors folyamat. Fokozatosan lehet és kell is benne fejlődnünk. A hamarosan induló emberábrázolás 1. tanfolyamon olyan alapismereteket sajátíthatsz el, amely a lehetőségekhez mérten leegyszerűsíti számodra ennek a tudásnak a lényegét. Főleg az emberi test arányaival és síkjaival fogunk foglalkozni és egyéb szerkezeti elemekkel mint a gesztusokkal és a ritmussal. A művészeti anatómia szempontjából egy átfogó alapot kapsz a tanfolyamon és iránymutatást ahhoz, hogy hogyan, miként, milyen forrásokból tudod magadat fejleszteni a jövőben. A tanfolyamon megtanulható módszer és a gyakorlás segít abban, hogy hosszabb távon töükéletesíteni tudd az emberábrázolás terén a képességeidet.

 

Emberábrázolás 1. Online Festőtanfolyam

Te már mindent tudsz az emberi test ábrázolásáról? Anatómiailag helyes, szép bőrszínű figurákat festesz? Vagy van még mit javítanod? Akár hogy is, szerintem ezt azért nézd meg!

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérlek oszd meg a facebookon is!

Alul a hozzászólások között pedig megoszthatod a gondolataidat a cikkel kapcsolatosan!