Az emberábrázolás folyamatában nagy szerepe van a síkok megértésének és ábrázolásának. A síkok ábrázolását szoktuk blokkolásnak is hívni, ezek segítenek a festmény szerkezetének megértésében és a rajzi hibák megszüntetésében is.

Amikor egy lágy formákkal rendelkező ábrát rajzolunk, vagy festünk, pl. egy emberi arcot, vagy egy ember karját stb. akkor fontos figyelembe venni a formában rejlő síkokat, amelyek meghatározzák a forma szerkezetét. Bármely kerek formát le lehet bontani síkokra és bármely síkokkal felosztott szerkezetet, ki lehet egyenlíteni, gömbölyded formákká a síkok éleinek felbontásával, eloszlatásával.

Az emberi test ábrázolásakor azt tapasztalhatjuk, hogy az különböző görbületű kerek formákból áll. Amikor rajzoljuk az ábrát, a kezdők hajlamosak arra, hogy csak az általuk látott formák kerekségét vegyék figyelembe, ez a munka szerkezetének elvesztéséhez vezet. Ennek elkerülése érdekében bármilyen festményt vagy rajzot készítünk, akkor alaposan vizsgáljuk meg, az ábrázolt tárgy síkjait is. Ez a gyakorlat segít nekünk a téma pontos szerkezetének megteremtésében, mielőtt a finomabb részleteivel foglalkoznánk.

Amint az alábbi ábrán látható, minden kerek formát tetszőleges számú síkra lehet bontani. A  fény iránya felőli síknak lesz a legvilágosabb szín értéke. Ahogy a síkok elfordulnak a fényforrástól, egyre sötétebbek lesznek. Hogyha ezek a síkok jól és pontosan vannak kialakítva, finoman ellágyíthatjuk, és kiegyengethetjük ezeknek a síkoknak a széleit, egymásba mosva őket. Így érhetjük el, hogy megszűnjenek a nem kívánatos élek, és finom, gömbölyded átmenetek jöjjenek létre a képen, miközben továbbra is fenntartjuk a kezdeti síkokkal kialakított szerkezeti pontosságát a képnek.

Bármely gömbölyded formát fel lehet osztani tetszőleges számú síkokra… Az ábrán a síkok ábrázolásánál megfigyelhető, hogy a fény felőli sík a legvilágosabb szín értékű, míg a fénnyel szemközti, fénytől takarásban önárnyékban lévő sík a legsötétebb szín értékű sík. Az ábrán a síkok legömbölyítésének lehetősége is szépen megfigyelhető!

 

Ilja Repin Orosz, realista festő volt, és portréi mindig olyan szerkezeti érzést mutattak, amelyet csak a fej síkjainak szilárd megértése révén lehet elérni. Repin egyik nagyon szép munkája, Pavel Chistyakov portréja, ezen a portrén keresztül jobban megérthetjük, hogyan kell használni a síkokat a festészetben.   Az alábbi képsorozatban, megnézhetjük, hogyan alakította ki Repin a festés folyamatában ezeket a síkokat. Felhívnám a figyelmet, hogy a végleges kép finom lágy élein keresztül is érzékelhetőek maradnak Repin síkjai, ami nagyon szép festőiséggel ruházzák fel a képet. Emellett ezek a síkok a festmény szerkezetének döntő fontosságú elemei is.

Amikor egy saját alkotást készítünk, akkor ezeket a síkokat ki kell alakítani, egyfajta szerkezeti képet készítünk a festményről, majd utólag finoman elmossuk azokat. ezeket a síkokat egyfajta blokkoknak kell elképzelni. A Nyugati festészeti terminológiába szokták hívni „blokk képzésnek”, egyszerűbben „blokkolásnak” is ezt a módszert. A blokkok (síkok) helyes meghatározásával miközben felépítjük a kép szerkezetét, egyúttal számos rajzi hibára is rátalálhatunk, ugyanis a módszer természetéből adódik, hogy rávilágít a rajzi hibákra, lehetőséget adva azok javítására a festmény befejezése előtt.

A módszer lényege, hogy előszőr nagyobb blokkokat képzünk, amiket további kisebb blokkokra bontunk utólag, majd ezeket az éleket mossuk egymásba a folyamat befejezéseként a blokkok feloldásával és a gömbölyded vagy egyéb lágyabb formák, elvesző élek stb. kialakításával.

 

Ilja Repin festményén a blokkolás folyamata, a síkok fejlődése a kép alkotói folyamatában

 

Ilja Repin – Pavel Chistyakov portréja

 

A Repinhez hasonló akadémikus realista festők, az emberábrázolás folyamatában igyekeznek a munka befejező fázisában eltüntetni a korábban ábrázolt síkok legnagyobb részét. Csak annyit engednek meg a befejező alkotáson láttatni, amennyi feltétlenül szükséges a festőibb, vagy izgalmasabb ábrázolás végett. Ez nem az egyetlen lehetőség ami a síkokban van, mert a modern művészeti látásmód számos egyéb lehetőséget is feltárt a síkok alkalmazásával kapcsolatosan. Például, a 2000-ben elhunyt Brit  kortárs festő, Euan Uglow aki modernebb látásmóddal A síkok láttatásával érte el amit szeretett volna mutatni.  Uglow nagyobb síkokra bontotta fel a képet, melyek így is pontosan megmutatták a kép szerkezetét, de egy modernebb látásmódot eredményeztek. Uglow ezeket a síkokat nem oldotta fel utólag, nem mosta el az éleket, hanem meghagyta őket, sőt magának az alkotásoknak a fontos részét képezték Uglow síkjai. Bármelyik módszert is választjuk mindkettő helyes, és mindkettő rámutat a síkok fontosságára a kép szerkezetének szempontjából.

Uglow festmény

 

Uglow festmény

 

Uglow festmény

 

A hamarosan induló  Emberábrázolás 1. online festőtanfolyamon, részletesen meg fogjuk tanulni, hogyan használhatjuk a síkokat a az alkotásban. A blokkolás folyamatát is meg fogjuk tanulni, mind az elméleti részét, mind a gyakorlati alkalmazását. Többféle módszer is létezik, több dologra is használhatjuk a blokkolás technikáját, és ezeket mind megismerjük ezen a tanfolyamon.

Emberábrázolás 1. Online Festőtanfolyam

Te már mindent tudsz az emberi test ábrázolásáról? Anatómiailag helyes, szép bőrszínű figurákat festesz? Vagy van még mit javítanod? Akár hogy is, szerintem ezt azért nézd meg!

A következő bejegyzésben, amely ITT OLVASHATÓ, a Ritmus szerepéről az emberábrázolás terén, találsz egy nagyon érdekes cikket!

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérlek oszd meg a facebookon is!

 

Alul a hozzászólások között pedig megoszthatod a gondolataidat a cikkel kapcsolatosan!