A mesterek színpalettája cikksorozat 3. részében az Amerikai festőművésznő Teresa Oaxaca palettáját ismerhetjük meg. A kimerítő alaposságú cikk, bepillantást nyújt abba a rendkívül mély tudatosságba, ami egy művész színpalettájának összeállítása mögött van…

Az előző blogbejegyzésben az „Élő festőművészek” sorozatban Teresa Oaxacát mutattuk be, melyet itt megtekinthetsz, most nézzük tehát Teresa palettáját.

Teresa Oaxaca kedvenc festékmárkája, az Amerikai Natural Pigments művészfestékgyártó manufaktúra Rublev márkanevű festéke. A Natural Pigments cég arról híres, hogy elsősorban történelmi pigmenteket használ és ezekből készítik kézműves festékeiket, történelmi módszerek alapján. A Rublev festékek teljesen olyanok mint amilyen festékekkel a történelem folyamán festettek a festők. Ennek érdekében semmilyen adalékanyagot nem használnak a festék készítésekor, így a festékeik pigmenttartalma gyakorlatilag is 100 %-os. A Natural Pigments festékek így a történelmi festékek minden jó és rossz tulajdonságával egyaránt rendelkeznek, lehetőséget adva a művészeknek arra, hogy a festékek valós előnyeit kihasználják, hátrányaikat pedig megtanulják kiküszöbölni, így tökéletes uralmat gyakorolhatnak az anyag felett és jobban megismerik az anyagok működését, természetét.

Éppen emiatt a Natural Pigments márkanév, a világ vezető festőművészei és Akadémiái körében igen komoly elismertségnek örvend.

Talán nem mindenki tudja, hogy a Natural Pigments Rublev festékei hazánkban is kaphatóak, akit érdekelnek ezek a kitűnő festékek ide kattintva megtekintheti a választékot.

Természetes tehát, hogy Teresa Oaxaca aki a Firenzei akadémiákon folytatta klasszikus Realista tanulmányait,  ott komoly ismereteket szerezve a festékanyagok elkészítésének tradicionális módszereiről, maga is ezt a márkát választotta.

Kedvenc festékmárkája sajátos enteriőrben

 

Teresa Oaxaca 2016-17-es palettája

 

 

Teresa Oaxaca jelenlegi palettája 2016-17 évben

Alap paletta

Ultramarin kék (zöld árnyalat)

Antik Zöld Föld

Lemon Ocher

Króm sárga

Valódi Ólom-ón Sárga Sötét

Valódi Nápolyi világos sárga

Valódi Nápolyi sötét sárga

Molybdate narancs

Pozzuoli vörös

Valódi Vermillion vörös

Alizarin Kármin

Ciprus természetes umbra Sötét

Ólom fehér # 1

Csont Fekete

Bővített paletta (Az alap palettán felül, opcionális színek)

Maya kék

kobalt kék kromit

Veronai Zöld Föld

Francia umbra

Médiumok

Oleogél

Epoxide Olaj

Finomított érett lenmagolaj

Rublesol (szagtalan ásványi hígító)

A listán szereplő a színek és az anyagok szerves részét képezik Teresa mindennapi munkájának ezek adják az alapvető palettáját is. Az anyagok kiválasztásának egyik fontos szempontja volt a palettán jelen lévő pigmentek gyors száradási ideje, ami a zavartalan folyamatos munkát segíti elő a műteremben. Emiatt is vannak jelen a nagy számban föld színek, umbrák és ólom pigmentek. Az olajok száradási sebességét, amelyek ilyen pigmenteket kötnek meg, a pigmentek száradó képességei katalizátorként segítik a gyorsabb száradásban.

Feszített vászonra és panelekre egyaránt fest, előnyben részesíti a Belga Claessens olaj alapozott festővásznakat, melyeket tekercsben vásárol és saját maga feszít ékrámára.  A Belga Claessenes cég a világ azon néhány kis manufaktúrája közé tartozik, ahol tradicionális recept alapján, a mai napig bőrenyvből krétából, olajból és pigmentekből készítik a festmény alapozót, majd azzal a hagyományos módon alapozzák a vásznakat. A Tradicionális rétegrendek szerint.

Olykor Artefex olaj alapozású kasírozott vászon ACM paneleket használ, melyeket szintén a Natural Pigments cégtől szerez be.

Saját palettája napjainkban már világosabb és több elemből tevődik össze, mint a korábbi palettája (lásd a “korábbi paletta” alább). Ez részben annak tudható be, hogy mostanában gyakran ábrázol, virágokat és ruhaszöveteket illetve sminkelt, festett arcokat, ez egy koloristább palettát követel meg mint amit korábban az akadémiai évek alatt és az azt követő időkben használt.

Többször ellátogatott George és Tania O’Hanlon házaspár nyitott műhelyeire is. Az O’Hanlon házaspár alapította meg a Natural Pigments céget, és elkötelezettek a festők hagyományos anyagismereti képzésének újraélesztésében, illetve a tradicionális anyagok használatával kapcsolatosan. az itt megszerzett további anyagismeret és a termékek megismerése segített neki az elköteleződésben a Natural Pigments termékek iránt.

Különösen fontosnak tartja a valódi ólom fehér és az ólom színek alkalmazását a festészetben. Bebizonyosodott, hogy az ólomtartalmú színek sokkal erősebbek és időtállóbbak, mint az  újabb helyettesítő színeik. Emellett gyorsabb száradásuk és egyedülálló konzisztenciájuk, reológiai tulajdonságaik is számtalan előnyt biztosítanak a festészet gyakorlatában a művész számára.

A test színek kikeverése is könnyebb, és természetesebb ezekből a festékekből. A színeket gyorsan elmeszesítő, a színek intenzitását letörő titán fehér helyett sokkal jobb választás a valódi ólomfehér.

A Rubljev Ólom fehér # 1 lenmagolajjal készül így ez egy nagyon gyorsan száradó festék, ami lehetővé teszi, hogy minden nap egy újabb réteget (vékony réteg) fessen az előző napi rétegre, ha a munka úgy kívánja.

Nyilvánvaló, hogy ilyenkor már nincs megállás, ha már egyszer a fehérből ólom színt használ, akkor miért ne választana másik színből is ólomszíneket!?  Így tehát természetes, hogy be került a palettára az ólom-ón sárga és a Molybdát narancs is, mely mindkettő egyedülállóan szép és gyorsan száradó ólomtartalmú szín. A Molybdát narancs nagyon jól helyettesítheti a kadmium világos vörös vagy a kadmium narancs vörös színeket, tekintve, hogy a kettő színárnyalat között foglal helyet.

A valódi Nápolyi sárgák és a valódi ólom-ón sárga szintén nagyon gyorsan száradó színek, melyek különösen a test színek kikeverésénél nagyon hasznosak.

A króm sárgát az intenzívebb kadmium sárgák helyett használja, a fentiek mellett. A króm sárgának akkor van szerepe, ha intenzívebb zöldekre és sárgákra van szükség, pl. növények zöldjét ábrázolja, vagy  ha virágokat, színes szöveteket fest.

Az Antik Föld Zöld egy olyan szín, amit majdnem mindíg használ. Szerei az Antik Zöld Földet, mert ez természetes, és nem szintetikus szín. Élvezi hogy, a festék érezhetően morzsolódó struktúrájú pigment részecskéket tartalmaz, melyek a finomabb ólomfehér pigmenttel együtt változatosabb faktúrát adnak a képnek. Az Antik Zöld föld közepes színezőereje, nem könnyen uralkodik el a festményen, semleges zöldje segít harmonikusan tartani a kép színvilágát. Ha intenzívebb zöldre van szükség akkor azt kékekből és sárgákból keveri.

Pozzuoli vörös  egy intenzív, erőteljes földszín, amellyel a korábban használt Velencei vöröset váltotta le a palettáján. A Pouzzoli vörös egy kicsit melegebb mint a velencei vörös, ezt a színt a Narural Pigmentsnél tett gyár látogatása során látta meg és szerette meg. A vasoxid tartalmú vörös földfestékeknek, mint amilyen a Pouzzoli vörös is, fontos szerep jut a test színek kikeverésében.

Pouzzoli vörös festék gyártása a Natural Pigments üzemében

Az ultramarin kékből egy zöldes árnyalatú változatot használ, ami egy klasszikus és olcsó szín. Ha éppen nem megfelelő a zöldes árnyalat akkor helyettesíti más ultramarin kékkel ezt. A zöldes árnyalatú Rublev ultramarin kéknek van egy érdekes tulajdonsága. Ez a festék un. “nyúlós” festék. ez azt jelenti, hogy vékony szálasra nyúlik ki, ha elemeljük a palettáról. Úgy viselkedik, ahogyan a méz is vékony szállá nyúlik ha kiemeljük a mézes bödönbe mártott kanalat a csuporból.  Ez a tulajdonsága érdekes hatások, textúrák kialakítását teszi lehetővé. Főleg merev sörte ecsettel lehet kihasználni ezt az izgalmas tulajdonságát ennek a színnek.

Citrom okker az okker sárgák népes családjának egyik tagja. Ennek világos színe és krémes állaga fogta meg, illetve fontosnak érzi, hogy ez természetes bányászott földfesték és nem szintetikus vas-oxid sárga amivel a legtöbb mai gyár az okker sárágát készíti.

Az alizarin kármin az egyik legnagyobb színezőerejű festék Teresa palettáján. Főleg sötét színű ruhák ábrázolásához használja. Ezt a színt igen kis mennyiségben, takarékosan használja. A teljesen sötét részeknél gyakran az umbrát színezi vele felül úgy alkalmazza. Ezt a festék intenzív színező ereje teszi lehetővé és indokolja is a gyakorlatban.

A Ciprusi természetes umbra az egyik kedvenc umbra színe. Az Antik Zöld földnél leírt, ahozz hasonló tulajdonságok miatt kedveli. Az umbrák további nagy előnye a gyors száradási sebesség amit a velük kevert színeknek is kölcsönöznek a gyakorlatban. A Ciprusi nyers umbra nagyon sötét, már-már feket szín, ezzel gyakran helyettesíti is a feketéket. Ha kissé intenzívebb feketét szeretne akkor olykor ehhez a ciprusi umbrához kever egy kis ultramarin kéket ezzel tüzesebb “Feketének látszó” színt keverve ki. A másik kedven umbrája a Francia nyers umbra ami kissé vörösesebb-barnább árnyalatú mint a zöldes-feketés ciprusi változat. A francia umbra kicsit világosabb is a ciprusinál. Ezt akkor használja, ha fontosabb a melegebb, barnásabb tónus. Az umbrákat előszeretettel használja árnyékos részek ábrázolásakor, illetve olykor intenzívebb színek semlegesítésére is. Vagy éppen imprimatúrák, aláfestések készítésekor. Tudatosan alkalmazza az umbrák száradásgyorsító tulajdonságát is.

Nem tartozik azok közé a festők közé aki alapvetően elutasítják a fekete szín használatát. Kedvence a csont fekete szín. A Rublev csont fekete az egyik legsötétebb árnyalatú fekete a piacon, hideg árnyalatú szín. A fekete színekre jellemző lassú száradási sebességet úgy is szokta kompenzálni, hogy egy pici Molybdát narancs színt kever a csont feketéhez, ez gyorsítja annak száradását, és kissé melegebb árnyalatúvá változtatja a hideg feketét. Az intenzív fekete színeket ultramarin kék és vagy alizarin kármin színeknek a csont feketéhez történő keverésével szokta előállítani. ezeknek a színeknek a feketéhez keverésével olyan un. intenzív fekete színt kapunk ami feketének látszik, de sokkal mélyebb, tüzesebb, sötétebb hatású fekete lesz mint a amit a tiszta, krétás, mattabb fekete pigmentek nyújtanak.

Teresa palettájának egyik legegzotikusabb hangzású eleme a viszonylag újnak számító Maja kék szín. A Maja kék árnyalatot erdetileg a Maják használták,ezt a színt a maják mesterségesen állították elő. A maja kék szín valahol az indigókék és a Porosz kék között foglal helyet. De kevésbé intenzív szín mint pl. a porosz kék. Ez egy nagyon sötét szín, amit alkalmanként szívesen használ.

A kobalt kék kromit festék egy nagyon speciális kobalt kék. színárnyalatban leginkább a cölin kékhez közelít. Érdekes sztori, hogy Teresa az elsők között próbálhatta ezt a színt ki, elmondása szerint amikor a Natural Pigments kijött ezzel az új festékkel akkor kapott tőlük egy tubussal tesztelésre. A tubusra pedig amit küldtek neki egy kis mosolygós arcocska, egy smiley volt rajzolva. Így számára ez a szín személyes emlékeket is hordoz. Ettől függetlenül is nagyon kedveli ezt a színt. ez mivel kobalt szín íg szintén nagyon gyorsan szárad,  és nagyon erős színezőereje van.

A valódi vermillion vörös a cinóber vörösök egyik változata amit szintén szokott opcionálisan használni. A vermillion vörös a Molybdát narancs mellett szintén a kadmium vöröseket váltotta fel nála a palettán. Kevésbé intenzív mint a kadmium vörös és kissé semlegesebb árnyalatú annál. Nagyon jó Nápolyi sárgákkal, okkerekkel és ólomfehérrel bőr tónusok kikeverésére.

Veronai Zöld föld a másik semleges zöld a palettáján. Ha az antik zöld földnél intenzívebb semleges zöldre van szükség akkor ezt használja.

Alap paletta színek 1.

 

Apa paletta színek 2.

 

Bővített paletta színek

Teresa Oaxaca korábbi Palettái

2015-ös paletta

Érdemes megnézni a korábbi palettát, így áttekinthető egy festő színrendszerének evolúciója.

Teresa Oaxaca 2015-ös palettája

Crystal White – Rublev

Ólom Fehér 2-es számú – Rublev 

Nápolyi sárga – Rublev

Kadmium sárga médium – Windsor & Newton

Orange Molybdate – Rublev

Vermillion vörös-Rublev

Kadmium Red Sötét – Michael Harding

Velencei vörös – Rublev

Alizarin Kármin – Rublev

Francia Égetett Sienna – Rublev

Átlátszó oxid-sárga – Rublev

Veronai Zöld föld – Rublev

Antik zöld föld – Rublev

Viridian zöld – Old Holland vagy Gamblin

Ultramarin kék (zöld árnyalat) – Rublev

kobaltkék-Rubljov Színek

Diyoxazine Purple-Windsor & Newton

Cypress umbra Sötét Rubljov Színek

francia nyers umbra-Rubljov Színek

Bone Black-Rubljov színek

2013-as paletta

titán fehér
Valódi Nápoly sárga világos
Sárga Okker világos
Kadmium sárga Közepes
Kadmium vörös világos
Kadmium vörös sötét
Velencei vörös
Alizarin kármin
Égetett sienna
Nedv Zöld
Viridian zöld
Kadmium citrom
Átlátszó oxid-sárga
Dioxazin lila
Francia Ultramarin kék
Kobalt kék
Cölin kék
Természetes umbra
Csont fekete

Teresa Oaxaca 2013-as palettája

Azt hiszem sokak számára érdekes és tanulságos volt ez a cikk. Kimerítő magyarázatot, indoklást kaptunk arról a többnyire objektív, olykor pedig kissé szubjektív szempontrendszerről, ami egy festő színválasztásait indokolja. Az egyes színeknél leírt indoklás gyönyörűen példázza azt a tényt, hogy egy képzet művész színválasztása mögött milyen mély tudatosság húzódik. Ezen érdemes kissé elgondolkodni. Az sem mellékes tanulsága a cikknek, hogy az effajta tudatossághoz az anyagok viselkedésével és tulajdonságaival kapcsolatos ismeretek, milyen elképesztő mélységére van szükség.

A Firenzei Akadémiákon főleg a tradicionális színeket és festékeket használják. Gyakran használnak un. korlátozott palettákat, vagy azok kiterjesztett változatait. A színek zömmel történelmi színek, a festékek márkája pedig gyakran az un. kézműves minőségű festékek melyek a legmagasabb minőséget jelentik a festészet világában. Ezekenn az akadémiákon leginkább az alábbi festékmárkákkal találkozhatunk. Blockx, Natural Pigments, Michael Harding, Blue Ridge, Williamsburg, M. Graham, Vasari, Old Holland. Az is nagyon gyakori, hogy a hallgatók maguk készítik a festékeiket, hidegen sajtolt olajokból és pigmentekből.

A színek többnyire történelmi színek, umbrák, okkerek, siennák, zöld földek, vörös földek, kobalt, cölin és ultramarin kék, króm sárgák, nápolyi sárgák, ólom-ón sárgák, cinóber vörös és néha kadmium színek. Érdemes elgondolkodni, megfigyelni azt ahogyan a művésznő 2013-ban miután elhagyta az Alma Matert és önálló karrierbe kezdett, az akadémiai palettát egy sokkal intenzívebbre és színesebbre cserélte, melyben renget kadmium szín, vagy olyan színek mint a nedv zöld, dioxazin lila, stb. található. Nyilvánvalóan az önálló festészeti identitás keresése, a szabad, független választás lehetősége mutatkozik meg afféle szárnypróbálgatásként ebben az átmeneti időszakban.  Majd a 2015-ös paletta ehhez képest már kissé konszolidálódott. A gyarapodó tapasztalatok elkezdték visszavezetni a hagyományosabb, festékekhez, a semlegesebb palettaszínekhez. Majd a 2017-es paletta gyakorlatilag teljesen történelmi színekre alapozott paletta, melyből már kigyomlálódtak az időközben rárakódott modern, szintetikus színekből álló sallangok. A mai palettája ismét az akadémiai idők palettáját idézi, kissé kiterjesztetettebb módon. Eltűntek az olyan középszerű márkák is mint a Winsor and Newton és a Gamblin és ismét a kézműves festékek vették át a szerepet a festékpalettán.

Amikor egy sikeres és tapasztalt művészt vizsgálunk, akkor gyakran felmerül az olvasóban a kérdés, vajon mi lehet az adott művész sikerének a titka. Azt gondolom, hogy a cikk alapján megalapozottan gondolhatjuk azt, hogy Teresa Oaxaca esetében a festészet tradicionális anyagismeretének alapos ismerete az egyik ilyen „titok” a sok közül.

Jó hír, hogy ez pont egy olyan terület, ami képességektől és tehetségtől függetlenül bárki számára elsajátítható. Ráadásul azt hiszem aki komolyan foglalkozik a festészettel annak egyébként is ajánlott az festészeti anyagismeret mélyebb megismerése.

Ha már itt tartunk a KINVA ART AKADÉMIÁN két olyan online tanfolyam is van amiből az egyik teljes egészében, a másik pedig részben alapos mélységben foglalkozik a festészetnek ezekkel az ismereteivel.

Az egyik ilyen tanfolyam a „Festészet anyagai és eszközei Online tanfolyam”. A másik ilyen tanfolyam pedig a „Régi Festőmesterek Technikái Online Festőtanfolyam”. Ha téged is érdekel akkor szeretettel látunk bármelyiken. Ha több információra vagy kíváncsi akkor kattints a kékkel kiemelt részekre!

Ezen kívűl még lehet jelentkezni az “Afremov festőkéses festés online festőtanfolyamra!

Tanuld meg ezt az érdekes technikát te is! Tanulj online, kényelmesen, otthonodban, saját időbeosztásod szerint!

KATTINTS IDE! NÉZD MEG TE IS!

A Mesterek színpalettái cikksorozat hamarosan folytatódik itt a KINVA ART Festőművész blogon, hamarosan megismerkedünk Teresa paletta rendszerével is.

 

Ha tetszett a cikk, és szerinted másokat is érdekelhet, akkor kérlek oszd meg a facebookon vagy az egyéb közösségi oldalakon az alábbi közösségi média ikonokra kattintva!