A legtöbb festőnek a portré, akt vagy egyéb ember ábrázolás terén kezdetben az egyik legnagyobb kihívást az jelenti, hogy az ábrázolt személyen látható bőrszíneket helyesen ki tudja keverni, és a festményen azokat reálisan meg tudja jeleníteni. A régi mesterek csodálatosan élő, realisztikus bőrtónusokat tudtak megjeleníteni, ez volt az egyik titka a realisztikus emberábrázolásaiknak. Ebből a cikkből az is kiderül, miért nem jók s gyárilag kevert bőrszínek.

A realista emberábrázolás képessége alapvetően szükséges egy festő számára, még akkor, is ha egyébként nem realista hanem valamilyen modernebb stílusban alkot. Hiszen a realizmusból indul ki minden, ahhoz viszonyítunk. A reális emberábrázolásokban tehát szükség van a jó bőrtónusok kikeverésének képességére. A régi mesterek technikáinak tanulmányozása révén jutunk el a helyes bőrtónusok kikeverésének képességéhez.

Majd 20 évvel ezelőtt, amikor még kezdő festő voltam, mindjárt az első időkben megpróbálkoztam az emberábrázolással is. Próbálkoztam portréval zsánerrel és aktokkal is. Mivel mesteremtől Saáry Zoli bácsitól az első alkalmakkal  nem kaptam semmilyen útmutatást az emberábrázolásról, erre csak később tértünk ki, így gyakorlatilag vakrepülésbe kezdtem. A végeredmény mondhatni katasztrofálisra sikeredett. Torz alakok, anatómiai és rajzi hibák, és borzasztó bőrszínek jellemezték ezeket a próbálkozásaimat.

Persze nem adtam fel, elkezdtem kísérletezgetni. Arra hamar rájöttem, hogy rosszak a bőrszínek, aztán emiatt nagyon megörültem amikor bementem egy művészellátóba és felfedeztem, hogy vannak a gyárilag készített művészfesték sorozatokban olyan színek, hogy „bőrszínek” vagy más néven „Test színek” (Flesh tone, flesh tint stb.). Volt világos és sötét bőrszín is. Az eladó készségesen ajánlotta őket, mondván, ezek nagyon természetes bőr színek, ezeket használva élethű emberábrázolást tudok produkálni. Vettem is mindjárt 2-3 tubussal, talán Lefranc festékek voltak ha jól emlékszem.

Otthon aztán alig vártam, hogy elkezdhessek festeni, elővettem az új bőrszíneket és nekiláttam valami aktnak. Hát a végeredmény pocsék lett. Arra mindjárt rájöttem, hogy a gyári színek nem jók, át kel őket keverni, majd próbáltam őket módosítgatni, hol fehéret, hol okkert, hol vöröset, vagy éppen umbrát kellett, hozzájuk keverni, hogy nagyjából hasonló tónust kapjak ahhoz amit szerettem volna. A végeredmény katasztrófa volt. Rájöttem arra, is, hogy sokkal problémásabb gyári bőrszínt megfelelően módosítani, mint az alapokból saját magunknak kikeverni a megfelelő színekből a szükséges tónusokat.

Egészen egyszerűen az emberi bőrszín annyira változatos, sokrétű és bonyolult, hogy azt nem lehet 2-3 tubus előre kevert színnel produkálni. Ezenkívül a valóságban könnyebb kikeverni a megfelelő színeket, mint módosítani egy gyárilag kevert színt.

Így hát elkezdtem tanulmányozni inkább a portréfestők színkeverési módszereit, és megtanultam a bőrtónusok kikeverésének módjait. A történethez hozzátartozik az is, hogy a mai napig ott hevernek valahol az egyik festékes dobozom mélyén ezek a gyári bőrszíneket tartalmazó tubusok. Közel 20 éve ott vannak, azóta sem nyúltam hozzájuk, és többet nem is fogok.

 

Windsor Newton bőr tónus

 

Gamblin olaj festék bőr tónus

 

Fenti képeken két különböző művészfestékgyár 1-1 bőrszíne látható. A probléma ezekkel csak az, hogy nem biztos, hogy éppen ezekre lesz szükség, és ha igen ez akkor is kevés egy sok árnyalatból álló emberábrázoláshoz.

 

Egy emberi bőrtónus keverő színtáblázat, amely részben már lefedi a szóba jöhető színeket, egy kép festése esetében

 

A fenti képen egy színtáblázat látható amely 55 színárnyalatot tartalmaz. Ez a táblázat is csak részben tudja lefedni azoknak az árnyalatoknak a zömét amelyek egy emberábrázolás esetén szükségesek lehetnek. Valójában még egy csomó színárnyalat szóba jöhet. Ezek kikeveréséhez, 3 -10 tubus festék elegendő lehet. De ez a 3-10 tubus festék optimálisan olyan szín kell legyen amely alkalmas arra, hogy minél szélesebb körű bőrszíntartomány kikeverését tegye lehetővé. Nagy oktalanság lenne, készen kapható bőrszínek megvásárlására pazarolni a pénzünket, hiszen 3-4 tubus készen kapható bőrszín, még mindíg csak a táblázat 3-4 színét adná meg nekünk, a többit úgy is ki kellene keverni és nem a gyári bőrszínekből kevernénk azokat. Tehát feleséleges, pénzkidobás, egyben időpazarlás a gyári bőrszínek használata.

 

Aki az emberábrázolás bármely változatát szeretné folytatni, annak csak azt tudom tanácsolni, hogy tanulja meg a színkeverés módszereit, és ne vásároljon készen kapható bőrszíneket.

Az emberábrázolás 1. online festőtanfolyamon, részletesen fogjuk gyakorolni a helyes, realisztikus bőrszínek kikeverésének különböző módszereit. Megtanuljuk milyen színek alkalmasak ezek kikeverésére és mire lesz szükségünk, és természetesen színkeverő gyakorlatok is lesznek.

Emberábrázolás 1. Online Festőtanfolyam

Te már mindent tudsz az emberi test ábrázolásáról? Anatómiailag helyes, szép bőrszínű figurákat festesz? Vagy van még mit javítanod? Akár hogy is, szerintem ezt azért nézd meg!

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérlek oszd meg a facebookon is!

Alul a hozzászólások között pedig megoszthatod a gondolataidat a cikkel kapcsolatosan!