Az Élő Magyar Festőművészek sorozat 3. részében Jakubik István festőművészt mutatjuk be…

Jakubik István 1968-ban született Kecskeméten. Iskoláit itt, majd Szegeden végezte. Gyermekként szívta magába az alföldi táj szépségét, szeretetét.
Magyaros tájfestészetét az alföldi tanyavilág szeretete hatja át, ezen festészet rokonságot mutat a hódmezővásárhelyi iskolával. Feszesen komponáló, kiváló koloritású, kiegyensúlyozottan festő művész. Festészetében tudatosan rendezi megfigyeléseinek anyagát.

Magyaros tájfestészetét egyfajta rá jellemző merengése hatja át. Kecskemét és környéke nagyban meghatározza mondanivalóját, kedvence a Duna-Tisza közének ábrázolása. A varázslatos hangulat, amely munkáit jellemzi, sajátos színvilágának, ecsetkezelésének köszönhető. A meghatározó számára az élmény, ez a lelkes látásmód tükröződik vissza képein. Megjelennek a pusztai naplementék, tóparti részletek, mocsaras tájak, alföldi faluk és kisvárosok, melyek izgalmas festői hatásokban bővelkednek, romantikus alkatról tanúskodnak.

Talán ez az oka, hogy művei igen kedveltek, megjelennek hazai és külföldi galériákban, magángyűjteményekben egyaránt. Idilli természetábrázolása megnyugvást hoz, fiatal kora ellenére biztos kézzel bánik az ecsettel. Atmoszferikus kifejezőkészsége üzenet a jövő generáció számára, hogy őrizze meg, amit az elődök hagytak rá, hisz a jövő mit sem ér a múlt értékei nélkül.
Különböző szabadiskolákban, alkotótáborokban csiszolta tudását (pl. Mártrély).

Festéstechnikai szempontból Jakubik István az egyik legfigyelemreméltóbb Magyar tájképfestő. Lenyűgöző színharmóniákat képes felálítani szinte tökéletes egyensúllyal a festményein. A semleges színek és az intenzívebb színek kiegyensúlyozottan vannak jelen műveiben.  Gyakoriak a meleg tónusú, őszi színek ábrázolása és rendkívül drámaian jeleníti meg az égboltot, sokszor, lila, rózsaszín, narancs, okker és sárga színeket használva. Táj ábrázolásain gyakoriak staffage figurák, melyek a puszta táj leírását mozgalmasabbá teszik. Azonban képei ezek nélkül is kellő mondanivalót kapnak a romantikus, és drámai megjelenésük okán, melyekhez nagyon magas szintű technikai tudás társul, ami csodaszép textúrákkal építkező faktúrában mutatkozik meg a néző számára.

 

Jakubik István tájképei

Újdonság! Realista Magyar Tájak festése!

Ismerd meg a Magyar Tájképfestő Mesterek titkait!

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg a facebookon is!

A képek megtekintéséhez, kattints rájuk és akkor kinagyítva is megtudod nézni őket!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek oszd meg a facebookon is!