A festészetben használt száraz ecset technikák régóta jelen vannak a festészetben. Különösen az akvarell festők ismerhetik ezt a technikát de az olajfestészetben is történelmi múltja van.

Ott van pl. az un. „sfumato ” technika jelentése „fátyolos” neve, a latin sfumare – füst kifejezésből ered melyet Leonardo da Vinci definiált először. A Mona Lisa portrén nagyon szépen be is mutatta.

 

Leonardo – Mona Lisa Szépen látszik a Sfumato technika. nézd meg az arcon az árnyék tónusokat.

Leonardo – Mona Lisa Szépen látszik a Sfumato technika. nézd meg az arcon az árnyék tónusokat.

 

Ez egy reneszánsz festészeti technika, a lényege, hogy a lágy éleket kerülve egy fokozatos, észrevétlen átmenet van a sötétebb és világosabb árnyalatok, tónusok között. A kontúrok feloldásával egyfajta ködös, fátyolszerű átmenet jön létre.

Figyeld meg a Mona Lisa arcán a tónusok finom egybemosását, a nedves sfumato technikával.

Figyeld meg a Mona Lisa arcán a tónusok finom egybemosását, a nedves sfumato technikával.

 

A sfumato lényege, hogy egy már megszáradt, korábban felfestett, jellemzően világosabb rétegre, száraz ecsettel, nagyon kis mennyiségű, hígítás nélküli olajfestéket veszünk fel az ecsetre, világos háttér esetén valami sötétebb színt. Ezzel a kevés festéket tartalmazó, száraz sörte ecsettel, finoman, felhősen, „füst szerűen” dörzsölgetjük.

A száraz sfumato a lazúr technikával szemben nem egy felhígított áttetsző festékkel történik, hanem sűrű, festékbe mártott majd jól kitörölt, majdnem üres, száraz ecsettel. A leglátványosabban egy enyhén textúrált felületen működik, ami segít a felhőszerű hatás kialakításában

 

Száraz sfumato technika

Száraz sfumato technika

 

Itt tulajdonképpen mintegy összemaszatoljuk az alatta lévő réteget. Itt-ott kicsit vastagabb lesz a friss réteg és kevésbé látszik át az alatta lévő, míg máshol alig jut friss festék és szépen áttűnik az alsó szín. Ez egy felhőszerű hatást kelt mely főleg messzebbről nézve, optikailag összekeveredve egységes tónus hatását kelti.

A finom dörzsölés hazására a festék egyenetlenül kerül rá a felületre ezzel füstös hatást érünk el. ezen enyhén áttetszik az alatta lévő réteg, így a technika a lazúr festéshez hasonló hatást produkál. azzal a különbséggel, hogy ezt főleg árnyékolásoknál szokták alkalmazni, pl. egy portrén az arc árnyékosabb részein stb.

Arbat utca vagy „Régi Arbat” Moszkva egyik leghíresebb utcája, mely az Arbatszkaja tértől a Szmolenszkaja térig húzódik, mintegy 1,25 kilométer hosszan. Először 1439-ben említik, az egyik templomban történt tűzeset kapcsán. Az utca egy régi kereskedőnegyedben található, a 18. században vált népszerűvé az értelmiség körében, kávéházak nyíltak itt. Az 53-as szám alatt lakott egykoron Puskin a feleségével, a ház ma múzeum; de nem messze ettől az utcától élt Tolsztoj is. Az 1980-as években a Régi Arbatot fokozatosan átalakították sétálóutcává, és hamarosan igazi turistalátványosság lett.

 

Az Arbat utca a 80-as években

 

Arbat utcai festő

 

Száraz ecset technika Dubai utcáin

 

 

 

Itt a Moszkvai Arbat utcán aztán kialakult egy utcai portrérajzoló közösség, akik az ide látogató turistákat szolgálták ki. A 80-90 -es években volt itt a legtöbb utcai művész de napjainkban is szép számmal megtalálhatóak.

A 80-as években az Arbat utcai művészek között elterjedt egy módszer amit ők „Száraz ecset technikának” neveztek el.

A száraz ecset technika lényege, hogy akvarell papírra, fekete olajfestékkel (lehet bármely más szín is, de leggyakoribb a fekete) száraz ecsettel dolgoznak. A finom tónus átmeneteket ugyanúgy érik el, mintha szénnel vagy grafittal dolgoznának, az elvékonyított rétegek kevésbé takarják el a fehér papírt, ott a szürke különböző árnyalatait produkálja ez a módszer a világostól a sötétig. A legsötétebb részeken töményen használják a fekete olajfestéket, így ott átlátszatlan fekete marad. A csúcsfényeket pedig üresen, fehéren hagyják mint az akvarellfestők, vagy éppen radírral visszatörlik, esetleg szikével visszakaparják.

Száraz ecset technika

 

Száraz ecset technikák

 

Száraz ecset technika

 

Végeredmény száraz ecset technikával

 

 

 

Így a hagyományos ceruza, és krétatechnikánál sokkal lágyabb, karcmentes tónusátmeneteket tudnak létrehozni. A száraz ecset technika nagyon hasonlít a grafit és szén rajzokhoz, de mégis más azoknál, még a laikusok számára is érzékelhető a különbség.

Az Arbat utcai festők részben emiatt a minőségi különbség miatt kezdték alkalmazni a technikát, részben azért mert avatott kezekben ez a technika termelékenyebb volt mint a hagyományos rajztechnikák.

A technika anyag használat szempontjából nagyon takarékos, hiszen gyakorlatilag egy borsószemnyi festékkel el lehet készíteni egy hagyományos portrét.

Ez a technika egy átmenet a rajz és a festészet között. Ennél fogva rajzolással kezdők számára is érdekes lehet, hiszen a rajzolás logikája szerint kell dolgozni, tónusokat kialakítani a képen de már ecsettel a kézben festéket használva.

A technikának létezik színes változata is, ahol több színnel hoznak létre színes portrékat.

A technika egyik úttörője és napjainkban is aktív híres művelője az Orosz Igor Kazarin.

A technika a Szovjet barátságnak köszönhetően még a 80-as években felbukkant Magyarországon is a Budapesti Belvárosi utcai rajzolók és a Balatoni Portrérajzolók eszköztárában is. A technika mára már széles körben elterjedt a világon az utcai portrérajzolók körében. Köszönhetően az internetnek illetve a nemzetközi portrérajzoló fesztiváloknak, ahol a világ minden tájáról odasereglő portrérajzolóknak lehetőségük nyílik szakmailag konzultálni egymással. Ilyen találkozók vannak pl. Dubaiban. Franciaországban stb.

 

Monokróm Száraz Ecsettel való Festés Online Festőtanfolyam

Ismerd meg az Orosz és amerikai portréfestőmesterek technikáit!