Anna Razumovskaya festészetének különlegességei

Ebben a bejegyzésben azokról a különlegességekről lesz szó, amelyek Anna Razumovskaya festészetében megtalálhatóak.

Az átláthatóság végett pontokba szedem azokat a specialitásokat amelyekre szeretnék rámutatni.

1. Realista jegyek

Az emberi figurák ábrázolásában kiindulási alapként a Realizmus a jellemző. Ez azt jelenti, hogy az általa ábrázolt alakok anatómiailag helyesek, és egyébiránt felismerhetőek.

2. Impresszionista jegyek

Van egy nagyon érdekes jellemzője a színhasználatának. Ez pedig a Realizmuson alapuló testszínek ábrázolása, úgy, hogy egy leheletnyi impresszionizmusra jellemző komponens is kerül bele. Gyakran figyelhetünk meg a testszínek ábrázolásában világos kék, világos zöld és világos lila foltszerű tónusokat, ezeket úgy használja ahogyan az impresszionisták is alkalmazták a maguk idejében. A festmények hátterének gyakran pasztell színű árnyalatai is az impresszionista festészetet idézik.

A festményrészletének közelképén jól láthatóak ezek az impresszionizmust idéző pasztell színű zöldes, kékes és lilás foltok a testszínek ábrázolásakor. A realista emberábrázolás is elég egyértelmű

3. Absztrakt jegyek

A képek hátterében és gyakran az alakok ruháin is érzékelhető az absztrakt hatás. Ha megvizsgáljuk Anna korai munkásságát, akkor látható, hogy pályája kezdetén gyakran festett absztrakt festményeket, és figurális ábrázolásai is jól nyomon követhetően ebből fejlődtek ki. Ez az absztrakt hatás mára főleg a képek hátterének kidolgozásában maradt fent. Érdekességképpen viszont ezek a kép hátterek gyakran ugyanolyan vagy nagyon hasonló mintázatot és textúrákat mutatnak mint a korai absztrakt munkái.

Korai Absztrakt festménye

 

A mostani festményein látható absztrakt hatású háttér, sok hasonlóságot mutat a korai absztrakt munkáival.

4. Expresszionista jegyek

Az expresszionizmusra utaló jeleket főleg a ruházat és olykor a háttér ábrázolásaiban figyelhetők meg. Az expresszionista megnyilvánulások a képeinek ezen részein mind színvilág, mind a képek faktúrája szempontjából megfigyelhetőek. Erősen hangsúlyos, intenzív, kolorista gyakran kissé eltúlzott színvilág a ruhákon és határozott, nagyívű, lendületes ecsetkezelések láthatóak. Ezen expresszív jegyek adják meg a képeire jellemző dinamikát, aminek következtében olykor már-már megmozdulni látszanak a festményeken ábrázolt alakok.

A fenti két képen jól érzékelhetőek azok a nagyívű gesztusok, a lendületes ecset és eszközkezelés amit használ és ami mozgást, dinamikát ad a képeinek.

 

5. Faktúra

A faktúrája erőteljes, dinamikus ecsetkezelés jellemző, itt.ott egészen pasztózús festék használata is látható. A képeken megfigyelhetőek gyakran olyan speciális effektek, melyeket valamilyen kevésbé konvencionális eszköz használatával ér el, pl. háló minták, lenyomatok, rajzvonalak megjelenése stb.

a festmény részleten jól megfigyelhetőek a rajzvonalak és az impasztó lenyomatok alkalmazásai

6. Akvarell és rajz effektek

Korábban egyes alkotásait szívesen készítette akvarell technikával. Ez főleg virág csendélet és portré ábrázolásaira volt jellemző. Az akvarell hatás alkalmazását átültette olaj portré festészetébe is. Megfigyelhetünk portréfestményein akvarellszerű, áttetsző elmosásokat, foltokat amelyekkel érdekes hatásokat ér el. Szintén a portrékon figyelhetőek meg leggyakrabban a grafit, szén, tus rajzos elemek alkalmazása, vonalak és satírozások láthatóak a képek egyes részein.

A festményen egyaránt megfigyelhetjük a rajzos és akvarelles effekteket is.

Romantikus Nőalakok Festése Anna Razumovskaya Stílusban Online Festőtanfolyam

Hamarosan indul a KINVA ART AKADÉMIA legújabb online festőtanfolyama, ahol csodálatos képeket fogunk festeni! Csatlakozz hozzánk TE is!

ANNA RAZUMOVSKAYA a Romantika Festője c. ingyenes elektronikus könyv letöltése