Aki olvasta az előző hírlevelemet, ott írtam hogy egy időben sok Fabian Perez képet lemásoltam, részben mert feleségem megkért rá, másrészt pedig érdekelt az Argentin festőművész sajátos festőtechnikája.

Azt pedig már a régi mesterek gyakorlatából is tudjuk, hogy egy-egy festőtechnika elsajátításának az a legjobb​​ módja, ha lemásoljuk a technikát alkalmazó mester munkáját. Nem véletlen, hogy a festőműsz képzésnek régen szerves részét képezte a régi mesterek képeinek másolása. Sőt sok Európai képtárban, múzeumban a mai napig is léteznek a művészek számára fenntartott „rajzoló napok” és erre van egy külön jegy is, amikor is lehetővé teszik a művészeti hallgatóknak, hogy bemenjenek és a műveket másolhassák.

Ilyenkor alkotás közben szembesülünk majd bizonyos problémákkal. A másolandó kép egy-egy részletét festve nem fogunk azonnal rájönni arra, hogy a mester ott hogyan oldotta meg a kérdéses képrészletet.

Ekkor ezen el kell gondolkodjunk, kísérletezni, próbálkoznunk kell, amíg rá nem jövünk mi magunk is a megoldásra. Így lassan új festészeti technikákat tanulunk meg. Nagy gyakorlatot szerezhetünk egyes festészeti technikák, stílusok módszereiben. Az íjmódon ​​​​megszerzett tudás pedig többnyire igen emlékezetes marad. Ez a tudás már a miénk lesz, és megmarad.

Később amikor majd egy saját alkotást készítünk, akkor ezzel a tudással felvértezve már sokkal több eszközünk lesz ahhoz, hogy egy jó alkotást hozzunk létre.

Így voltam én is Fabian Perez képeivel. Érdekelt a festőtechnikája, és ezért elkezdtem Fabian Perez képeket másolni. Így nagyon sokk mindenre rájöttem közben.​​​​

Az már csak hab a tortán, hogy ezeket a Perez másolataimat szinte azonnal megvették. Ugyanis ezek a képek nagyon népszerűek, gyorsan és könnyen eladhatók. A festménygyűjtők hamar lecsapnak rájuk ha meglátják őket.

Így tulajdonképpen a saját fejlődésemet, tanulmányaimat, amit Fabian Perez festőtechnikájának elsajátítására fordítottam, meg is finanszírozták a közben született másolatok. Pedig nem ez volt a célom, ez csak hab volt azon a bizonyos tortán. Hiszen én örömmel élvezettel festette ezeket a hangulatos festményeket.

Tehát mit tanultam Pereztől?

Ha egy szóval kellene válaszolnom akkor azt mondhatnám, hogy: 

​​KÖNNYEDSÉGET TANULTAM!

Mit jelent ez?

Fabian Perez technikájára jellemző a gyors, lendületes, nagyvonalú ecsetkezelés, az expresszív ecsetkezelés.

A színhasználatában pedig az erőteljes fény árnyék kontrasztok alkalmazása jellemző.

Mindezt egy nagyon könnyed, fesztelen, laza stílusban teszi, ami a biztos, gyakorlott, ecsetkezelésből fakad.

Miközben gyakoroltam, tanulmányoztam Fabian Perez festőtechnikáját. magam is egyre magabiztosabban, gyorsabban és lendületesebben kezdtem dolgozni, ez nagyon jót tett a saját technikámnak, sokkal lazább, könnyedebb lett az ecsetkezelésem, ez a lazaság pedig természetesebb, harmonikusabb alkotásokat eredményezett nálam.

A másik fontos jellemzője a Fabian Perez képeknek, az egyszerűség. Ezeknek a képeknek a kompozíciója nincs túlbonyolítva. Többnyire 1-2 főalak látható a képeken, a környezet pedig nagyvonalúan le van egyszerűsítve. Ez segít a gyakorlónak a lényegre fókuszálni. Itt is érvényesül a mondás, miszerint: „A kevés néha több”.

Mindenkinek javaslom tehát gyakorlásként, Fabian Perez festőtechnikájának tanulmányozását, elsajátítását!

Ha téged is érdekel az Argentin festőművész Fabian Perez festőtechnikája, akkor most lehetőséged lesz ezt is megtanulnod!

Az alábbi linkre kattintva, megnézhetsz két videót ezzel kapcsolatosan és néhány részletre is fény derül.

 

KATTINTS IDE A VIDEÓK, ÉS A RÉSZLETEK MEGTEKINTÉSÉHEZ!

 

Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg a facebookon is!

 

Te ismered, kedveled Fabian Perez festményeit? Írd meg a véleményedet az alábbi hozzászólások között!