Vladimir Volegov 1957. december 19-én született Oroszországban, Khabarovszk városában. Amikor kétéves volt, anyja elhagyta az apját, elvitte a fiát, és Sverdlovskba költözött (a korábbi Jekatyerinburg). Azóta a család gyakran költözött egyik helyről a másikra. Az anya azt akarta, hogy Vlagyimir orvos legyen, de ő határozottan vágyott a festésre. Nagyon szorgalmas és figyelemreméltóan ügyes volt. Az iskolában tanárai gyakran kérték tőle, hogy segítsen előállítani a vizuális segédeszközöket a rajzórához, és 13 évesen tett szert az első bevételére, egy rajzpályázat útján.


14 éves korában már 3 méteres filmes óriásplakátokat festett,  az ifjúsági mozgalmak megrendelésére. Ugyanezen évben Krivoi Rog városában kezdte meg Vladimir, a művészeti iskolai tanulmányait, és ekkor kezdte felfedezni a klasszikus festőművészek alkotásait is. Ilya Repin és Valentin Serov munkái különösen nagy hatással voltak rá.

1980-ban a Lvov Művészeti Nyomda Grafika Iskolájába felvételizett. A felvételi vizsgán illusztrációt festett a „The Young Guard” regényhez. A Felvételi Bizottság Vladimir munkáját megtekintve egyhangúlag döntött a felvételéről, annak ellenére, hogy az irodalom és más felvételi tárgyakban az eredményei, közel sem voltak ragyogóak.

1982-ben, Krivoi Rog-ban, Vladimir lett a „SPLAV Művészeti Egyesület” vezetője. 1986-ban gyakran látogatott Moszkvába, részt vett nemzetközi poszter-kiállításokon, és az egyik ilyen versenyen megnyerte az első díjat. Ezekben a napokban meglátogatta Anders Zorn, a 19-20. századi Svéd Impresszionista festőművész műveinek kiállítását, amely jelentős hatással volt rá.

1988-ban Moszkvába költözött művészeti lehetőségeinek jobb kiaknázása végett. Sok más Orosz művészhez hasonlóan az Arbat utcai portré rajzolással és festészettel tartotta fenn magát, miközben munkát keresett. Ekkor került először kapcsolatba a könyvkiadókkal, reklám ügynökségekkel és lemezkiadókkal. Ők szívesen alkalmazták őt. A digitális technológiák megjelenésével és fejlesztésével Vladimir megtanulta a számítógépes festészet technikáit is. Plakátokat, borítólemezeket és CD-lemezeket tervezett és festett, reklámügynökségekkel dolgozott együtt folyóiratok és utcai plakátok arculat tervezésében. Egész idő alatt soha nem jutott ideje saját ihletéseiből alkotni. A zavaros és munkával erősen leterhelt időszak volt számára az 1990-2000 évek közötti évtized.  Többnyire csak kereskedelmi megrendelések, képregények, vázlatok, és promóciós termékek elkészítése töltötte ki az összes idejét. Annak érdekében, hogy fenn tarthassa önmagát, Vladimir elfogadta az összes kínált ajánlatot.

1990-ben Vladimir elkezdett Európába utazni, és a barcelonai, berlini, bécsi és más európai városok utcáin portrékat festett. Tíz évig rendszeresen részt vett a nyári szezonális utcai portréfestő projektben, az osztrák Wels városában.

1992-ben, a Gardaland (Olaszország) parkjában volt szerződéses utcai festő, és ekkor egy helyi piacon vásárolt egy könyvet, amely Giovanni Boldini festményreprodukcióit mutatta be. Az olasz művész munkái lenyűgözték, és inspirálták Vladimirt.

Amikor a Párizsi Musée d’Orsay-iban először pillantotta meg az impresszionista festők munkáit, elkezdett több időt tölteni a festészettel, és munkáiban alkalmazni kezdte az impresszionisták technikáit és szemléletmódját. 2000. év elején, Vladimir egy weboldalt hozott létre művészeti alkotásainak bemutatásának és értékesítésének céljából. Ennek az oldalnak köszönhette, hogy művészeti menedzsere megtalálta őt, és 2004-ben Vladimir hosszú távú szerződést kötött a New Yorki székhelyű Soho Editions Galériával, akik elkezdték értékesíteni műveit.  Vladimir ekkoriban fedezte fel John Singer Sargent, és Joaquin Sorolla művészetét ami újabb hatással volt saját munkásságára.  Ennek a hatásnak köszönhető, hogy a romantikus realizmus stílusát is beépítette festészetébe az impresszionizmus mellé.

Hétéves házasság után 2006-ban Vladimir és felesége, Ekaterina Spanyolországba telepedett le. Ugyanabban az évben született fia, Anton. 2007-ben kezdte együttműködését a Francia Galeries Bartoux-szal, valamint további, az Egyesült Államokban, Olaszországban és Svédországban található művészeti galériákkal.

2011-ben, Vladimir egy 3D projekten kezdett dolgozni, ahol 3D-s babák létrehozásával foglalkozott. Megalapította a www.volegovdolls.com weboldalt, és részt vett a párizsi kiállításokon (Doll Expo 2012), Barcelonában (Doll Show 2012), New Yorkban (Art Expo New York 2012), amelyben mind a festményei, mind a 3D-s babák, egyaránt hatalmas sikert arattak. Vladimir saját művészi törekvéseinek létrehozása mellett, amelyek fő témája a nők és a gyermekek ábrázolása volt. A mai napig vállal portré megrendeléséket is.

 

 

 

 

 

Volegov festészetében az impresszionizmus és a romantikus realizmus mellett a Spanyolországban való letelepedés adta meg saját festői stílusának 3. fő alkotóelemét. Eszerint a festményein szereplő gyermek és nőalakokat, többnyire a Spanyol táj ihlette mediterrán környezetben mutatja be. Tengerpart, kikötő, pipacsos mező vagy rózsakert, esetleg valamilyen mediterrán hangulatú utca vagy ház udvara stb.

Volegov festészete tehát a mediterrán táj és a romantikus emberábrázolás keveréke, amelyet az impresszionizmus technikáival és szemléletmódjával hoz létre. Festményei erősen plasztikusak, gyakran használ festőkést és vastag, sürű festékrétegeket visz egymásra, amelyekkel érzékenyen képes az impresszionistákra jellemző pasztelles színvilág segítségével, a mediterrán vidék csodálatos fényviszonyait ábrázolni.

Figyelem!

Ha téged mélyebben is érdekel Volegov festészeti módszere, akkor jó hírem van számodra!

Hamarosan indul Magyarországon először a Vladimir Volegov Impresszionista Festőtechnikáit oktató Online Festőtanfolyam!

Részletek lentebb!

 

 

Vladimir Volegov Impresszionista Festőtechnikái

A világhírű, kortárs, Orosz festőművész, Vladimir Volegov csodálatos impresszionista technikával festett, romantikus, realisztikus nőalakjai.

Nézd meg te is ezt a sok csodát!

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek oszd meg a facebookon is!