David Riedel Amerikai festőművész a klasszikus realista festészet egyik legismertebb élő képviselője napjainkban. Riedel a klasszikus festészetet a 2Régi mesterek” modorát használja alkotásai létrehozásához….

David Riedel 1956-ban született Indiana-ban, és ott élt, amíg Tempebe, Arizonába utazott, hogy tanulmányozza a festőművészetet. 1982-ben diplomázott az Észak-Arizonai Egyetemen. Néhány éve pedig az Új-Mexikó Taos közelében él.

1986-ban New Yorkban csatlakozott a New York-i Művészeti Diák Ligához. A Művészetek Diák Ligájánál aztán David komolyabban is elkezdte tanulmányozni a festésuszetet nemzetközileg elismert tanárok keze alatt.

A régi mesterek stílusához hasonlóan Riedel műveit a mély háttérszín jellemzi, amely egy bizonyos öregebb benyomást és dinamikus energiát kölcsönöz a műveinek. A drámai fény hatások és a ritmikus színek használata, a szilárd kompozíció érzésével együtt olyan alkotásokat eredményez, amelyek vonzereje időtlen. David Riedel elsődleges mesterének David Leffelt nevezi meg. De úgy érzi, hogy sok művész hatott rá Taosban és New Yorkban is. David úgy véli, hogy más művészekkel való kapcsolat olyan környezetet teremt, amely elősegíti az alkotói munkát.

2009-ben a Riedel elnyerte az American National Award of Excellence díjat az Oil Painters of America Nemzeti kiállításon, Santa Fe-ban, New Mexico-ban. Tovább megnyerte a Still Life Merit díját a Salon International Show-ban, amelyet a Greenhouse Gallery szponzorált San Antonioban, Texasban. Riedel 2013-ban és 2014-ben is nyerte el az OPA nyugati regionális versenyét is.

1993 és 1994 között David hat hónapig élt Nepálban, Indiában és Tibetben. Utazott, és tanulmányozta a kultúrát, és a nyelvet. Utazása során folyamatosan vázlatokat készített. Riedel gyakran talált spontán témákat, portrékat a teázókban, az út menti tájakban és a nyüzsgő kolostorokban. Ezzel a gyakorlattal fejlesztette művészi képességeit. „Remélem egy nap, visszatérhetek Tibetbe és ismét vándorolhatok, miközben portrékat vázlatokat festhetek. Ez nagy kontraszt lenne a  csendes, elmélkedő műtermi munkával ellentétben.

David csodálatosan fogalmazza meg, hogy mit jelent számára csendéletfestés.

„A csendéletek tartalmaznak olyan tárgyakat, amelyek egyénileg gyönyörűek, de a kiindulási pont az, amikor a képen látható  objektumok a fények, az árnyékok és egyéb alakzatok és színek egymással kölcsönhatásba lépnek. Néhány festmény csak a színértékek vagy a színek erőteljes kontrasztjaira koncentrálok. Élvezzem a mélység és a kontraszt érzetét, ahol meg tudom vizsgálni a különböző elemek egyensúlyának kiegyensúlyozását, és a mozgás érzését a festményen. „

 

Néhány alkotás David Riedel munkásságából

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Riedel gyönyörű tárgyakat gyűjtött össze utazásai során. Az indiai és a tibeti tárgyakat gyakran keveri a lakóhelyén elterjedt Mexikói motívumokkal és ezeket együtt előszeretettel jeleníti meg a csendéletein is.  Így ír ezekről: ” Számos olyan tárgyhoz, amelyet egy csendéleten ábrázolni akarok, személyes történet, jelentés tartozik. Egy antik tibeti harang lánc, egy kagyló,  Shiva szobor, vagy akár egy egyszerű fokhagyma csontszerű minősége, nagyon szép, de egyúttal egy komoly belső szimbolikus értéket képviselnek számomra. Ezeknek a tárgyaknak a személyes jelentéstartalma mindíg tudatosul bennem, miközben festek. Ez egy nagyon személyes jelentéstartalom, és nem áll szándékomban ezeket elmesélni a nézőnek, de varázslatos módon ezek a jelentések festőiséggé változva, végül az alkotás szerves résztét fogják képezni.” 

Realista Asztali Csendéletek Festése Online Festőtanfolyam

Januárban indul ez a gyönyörű festőtanfolyam, nézd meg a részleteket!

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek oszd meg a facebookon is!