Jean Baptiste Siméon Chardin a művészet történetben a csendélet festés egyik legnagyobb mestere volt. A művész életében a kor egyik legfőbb festészeti stílusa a rokokó volt:  klasszikus, mitologikus, allegorikus képekkel, a stílusra jellemző dekoratív díszítésekkel. Chardin számára ez a színházi megközelítés teljesen idegen volt, számára fontosabb volt a reális valóság bemutatása, így valami más utat keresett, amelyben kifejezhette önmagát.

A saját otthonából választott ábrázolni kívánt tárgyakat, a formájuk, a textúrájuk és a színeik alapján válogatta össze őket egy-egy képhez, nem pedig bármilyen szimbolikus, homályos jelentéssel kapcsolatban. Ezeket festette meg egyszerűen, a maguk valójában azzal a céllal, hogy az alkotások megközvetítsék azt a vizuális élményt, amelyet a modellként használt tárgyakat szemlélve is megtapasztalhatott a néző. Egyik barátja és legfőbb kritikusa állítólag egyszer azt mondta róla: „Ha más művészek képeit szeretném látni, úgy tűnik, hogy kölcsönöznöm kellene egy másik szempárt. Ha Chardinét nézem, csak azt kell használnom, amit a természet adott nekem, és mindent látni és érteni fogok a képen.”

A Chardin arra törekedett, hogy alkotásain harmóniába kerüljön: a tónus, a szín és színérték, valamint a forma egysége.

CHARDIN FESTÉSZETI TECHNIKÁJA

 

 

Chardin barnás színű, néha vörös vagy zöld árnyalattal festette alá az alapozott vásznat. Ez semleges imprimatúra, megfelelő hátteret biztosított ahhoz, hogy a kifinomult tónusaival kifejlessze a képet. Erre a semleges háttérre sötétebb tónusokat, majd a középtónusokat, végül a világos tónusokat festette fel. Mindezeket fehér, umbra és fekete színekkel végezte. A Grisaille vagy Verdaccio sajátos formáját alkalmazva.  Amikor így elérte a színértékek helyes egyensúlyát, akkor elkezdte finoman a színeket hozzáadni a képhez, és óvatosan, figyelve a már beállított  színértékek harmonikus, finom átmenetére, elkezdte a semleges tónusokat színekre váltani. Végül befejezte a munkát azzal, hogy újra átment rajta a színekkel amiket már használ, külön ügyelve a csúcsfényekre és a reflekciókra, hogy megteremtse a tükröződést és kiemeléseket, amelyek a kompozíció egységesítését szolgálják. A fenti képen ugyanaz a fehér, mint amelyet a fokhagymákhoz használ, visszaverődik az üveg egyik oldalán lévő reflexiókban és a réz kávéfőző polírozott csúcsfényeiben.

Chardin mindig úgy néz a körülötte lévő világra, mintha azt életében először látná. Víziójának intenzitása, a mindennapi tárgyak szépségére összpontosít, amelyek körülvesznek minket – így irányítva tekintetünket ezek különlegességére, és szépségére. Mert egyébként ezen tárgyak hétköznapisága, magától értetődő jelenléte életünkben, környezetünkben, gyakran megakadályoz minket abban, hogy felismerjük a bennük lévő szépséget. Chardintól megtudhatjuk, hogy mennyi izgalmas, rejtett zug van egy régi kávéskanna szélén, vagy milyen ragyogó, ékszerszerű sugárzás látható egy pohár víz, kristálytiszta világában. Mint minden nagy művész, úgy Chardin festményei is megnyitják a szemünket, és megtanítanak minket, hogy másként is láthatunk.

A KOMPOZÍCIÓ KIEGYENSÚLYOZÁSA

 

 

Chardin fenti képe, számos kulcsfontosságú elemeit tartalmazza, egy szép, és megtévesztően egyszerű csendéletnek. Kevés színnel, főleg semleges színek harmonikus használatával, és kifinomult fény árnyék viszonyok összeállításával operál a képen. A téma három konkrét konyhai elemet tartalmaz egy kő polcon: egy pohár vizet, egy régi réz kávéfőzőt és néhány fokhagymát. Ezek a színeknek és tárgyaknak a harmóniája, és kontrasztjai azok, amelyek  rendkívülivé teszik ezt a festményt.

Az üveg és a kávéskanna is tulajdonképpen egyszerű csonka kúpok, de ha megnézzük akkor az egyik a másiknak a fordítottja. A két ellentétes forma kontrasztja egyensúlyba hozza, és párbeszédet teremt a formák között. Az ellentétek egyensúlya, további elemeken keresztül folytatódik: az üveg könnyű, átlátszó, hideg, sima és fényvisszaverő, míg a kávéskanna sötét, átlátszatlan, meleg, durva és tömör, masszív. Ezeknek a tárgyaknak a részleteit is óvatosan kiegyensúlyozza, mivel a kávéföző fogantyúja, és az üveg a vízszint felől felfelé, mindkettő ugyanazt a vízszintes csíkot foglalja el a kép síkján nagyjából az aranymetszés szabályai szerint.

A Chardin egyensúlyba hozza az üveg és a kávéskanna szín értékeit, a háttérben való ellentétes értékek alkalmazásával. A Sötét aljú kávéskanna mögött világos hátteret alkalmaz, míg a világosabb üvegpohár mögé sötétebb hátért festett. Finom átmenetet alkalmaz a háttér színértékeiben, a sötétből a világos felé. Ez mindkét tárgyhoz képest ellentétes: az üveg, a sötét háttérrel szemben világosabbnak tűnik, míg a kávéskanna sötétebbnek tűnik, amikor a háttér mögötte világossá válik.

Van egy íratlan kompozíciós alapszabály, amely azt mondja: hogy nem tanácsos hosszú, egyenes vonalat használni, amely párhuzamosan fut a kép aljával, mivel ez a vonal így „holt teret” hozz létre a kép azon részén.. Chardin emiatt a fokhagymát és a kis leveleket használja arra, hogy megtörje a kőpolc hosszú egyenesét, és ezzel küszöböli ki ennek a holt térnek a kialakulását.  Ezek az elemek egyben kompozíciós eszközként is működnek, amely a néző szemét a festmény belsejében található fő témára irányítja, és összekapcsolja egymással a képen látható összes tárgyat. A lágyabb szerves formák így, csodálatos kontrasztot alkotnak az üveg, és a kávéskanna kemény, geometrikus alakjaival.

 

 

 

Chardin gyakran használta ugyanazokat a tárgyakat több festményén is. pl. a szímócás képen látható vizes pohár ugyanaz a pohár, amit a kávéskannás képen is használt. ez bizonyítja, hogy kísérletezett a tárgyakkal és a kompozíciókkal is.

 

Chardin megközelítése sok szempontból közelít az impresszionizmus és az utána következő izmusok festészetének alapelveihez, gondoljunk Cézane csendéleteire vagy akár a kubizmusra. Ezekkel  Chardint úgy tudjuk párhuzamba vonni, hogy mindannyian igyekeznek a felesleges részleteket és az érzelmeket elhagyva, a tiszta, analitikus formákhoz eljutni, a kompozíció egységén keresztül.

Realista Asztali Csendéletek Festése Online Festőtanfolyam

Januárban indul ez a gyönyörű festőtanfolyam, nézd meg a részleteket!

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek oszd meg a facebookon is!