David Leffel

David Leffel 1931-ben született Brooklynban gyermekévei alatt összesen 11 évet töltött kórházban egy ritka csont betegség miatt. Ez idő alatt az unalmas kórházi tartózkodást rajzolással színesítette. A korán megmutatkozó tehetségét a rajzolásban ilyen módon igen magas szintre fejlesztette.

Majd később tanulmányait Parsons School of Design szakon kezdte, majd a New Yorki Art Students League szakon folytatta, ahol végül is a tanulmányait befejezve ő maga is tanított további 25 éven keresztül. Később feleségével a szintén festőművész Sherrie McGraw-al a Taosba költöztek a Sangre de Cristo hegység lábához ahol közös műtermeiket üzemeltetnek és itt alkotnak mindketten.

David és Sherrie hasonló stílusban festenek, úgy is hívják őket, hogy a “Modern Barokk festők”.

Ők maguk művészetüket “Absztrakt Realizmusnak” nevezik.

Az absztrakt realizmus lényege, hogy realista módon ábrázolnak, gyakran visszafogott, semleges színvilággal, barokkos stílusban. De a modern festészeti felfogást is belecsempészik az alkotói folyamatukba. Az ábrázolásaikon feltűnnek absztrakt elemek is. Ezek többnyire az alkotás fő témája mellett fellelhető mellékmotívumok, melyeket a realista festőkkel ellentétben ők nem dolgoznak ki olyan részletesen és reálisan mint a fő motívumot. Ehelyett ezeknek a mellékmotívumoknak az ábrázolását absztrakt módon mutatják be. Elnagyolva, az adott tárgy főb jellegzetességeit, formáját színét érzékeltetik a képen.

Ez a szemlélet egy nagyon érdekes, izgalmas végeredményt szül. Ami egyszerre modern és klasszikus, realisztikus.

David Leffel művészetének legfőbb témái két területről kerülnek ki, ezek a csendéletek és a portrék. A csendéletek egy picit túlsúlyban vannak a portrékat illetően munkásságában, míg tájképek és egész alakos ábrázolások meglehetősen ritkák, elvétve fest alakos képeket, ezek főleg aktok.

 

 

 

 

 

A portéi pedig túlnyomórészt önarcképek.

Technikájában, nagyon sok olyan elem van ami miatt Rembrandthoz hasonlíthatjuk. Gyakran kombinálja az impasztó és a lazúr technikákat egymással, portréi igen plasztikusak, textúrákban gazdagok.

 

David Leffel – önarckép

 

 

Rembrandttal ellentétben ő nem kréta médiumot használ hanem Flamand Maroger médiumot, ami szintén alkalmas textúrák létrehozására.

 

 

2. számú videó, Realista Asztali Csendélet festése

Vásárlás és feliratkozás nélkül, azonnal megtekinthető! Nézd meg te is!

Sherie McGraw

 

Sherrie McGraw

 

David Leffelről írunk, akkor nem mehetünk el szó nélkül felesége Sherrie McGraw előtt. Sherrie tökéletesen adaptálta David technikáját és szemléletmódját a saját művészetében, így nála is visszaköszön a Leffelnél már megismert képi világ, vagy inkább ahhoz nagyon hasonló. Sherrie munkásságában hangsúlyosabb az általuk megalkotott Absztrakt realizmusnak azon jegyei, amelyek az  absztrakt érzését adják ennek a lenyűgöző festészeti technikának. Sherrie is szívesen fest portrékat és virágcsendéleteket, de az ő munkásságában nagyobb hangsúlyt kapnak az összetettebb, embereket valamilyen történés közben ábrázoló kompozíciók is.

 

 

 

 

 

 

 

Realista Asztali Csendéletek Festése Online Festőtanfolyam

Januárban indul ez a gyönyörű festőtanfolyam, nézd meg a részleteket!

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek oszd meg a facebookon is!