Szóval biztos kíváncsi vagy, arra, hogy akkor én most ki akasztanék e egy Nerdrum festményt otthon a falra, vagy sem!?

Hogy honnan jutott ez a kérdés eszembe, ehhez kapcsolódóan van egy történetem.

Néhány napja találkoztam egyik kedves festő barátommal Árpival, aki mellesleg több online festőtanfolyamom résztvevője is.

A beszélgetésünk közepette, végül kikötöttünk a hamarosan induló Apellész – Odd Nerdrum online festőtanfolyam kérdésénél.

Azt mondta nekem a barátom: “ Ne haragudj meg Krisztián, de ezen a Nerdrum tanfolyamon most nem akarok részt venni”

Kérdésemre, hogy miért nem? Árpi elmondta, azért mert nem tetszenek neki Nerdrum festményei, nem bírná elviselni őket az otthona falán.

A beszélgetésnek ezen a pontján kérdezte meg, tőlem, hogy “miért, én kiakasztánám a falra?

Nem”. Feleltem neki, “én sem.”

Erre hosszabb beszélgetésbe bonyolódtunk, erről a kérdésről. Megbeszéltük, hogy Nerdrum munkái nem is otthonok falára kerülnek, hanem magán és közgyűjteményekbe, múzeumokba. Olyan gyűjtőkhöz, akik befektetésként tekintenek a sok millió vagy százmilliós értékekben mozgó Nerdrum képekre. Olyan gyűjtőknél vannak ezek a képek, akik tisztában vannak azzal, hogy a 20. század végi, 21. század eleji művészettörténet egyik formáló alakja Nerdrum, akit a jövőben még tanítani fognak.

Végül érdekes módon alakult a beszélgetésünk. Megkérdeztem Árpitól szereti e a matematikát, illetve szeret e olvasni. Kiderült, hogy olvasni nem szeret, de a matek nagy kedvence volt, még versenyeken is indult általános és középiskolában. Érdekes én ezzel pont fordítva voltam.

A lényeg, hogy megegyeztünk abban, hogy mindegy, hogy szeretjük e a matekot, vagy az olvasást, ezek az ismeretek szükségesek ahhoz, hogy elboldoguljunk a világban.

Itt vontam egy párhuzamot és rámutattam arra, hogy a Nerdrum festőtechnika megtanulására nem azért van szükségünk, mert szeretjük, vagy nem szeretjük Nerdrum festészetét. Nem is azért mert olyasmit szeretnénk festeni mint Nerdrum. Hanem azért mert vitathatatlanul a festéstechnika egyik legnagyobb mesteréről van szó, akitől érdemes azért tanulni, hogy a saját technikánkat javítsuk, fejlesszük. Hiszen miként a matematikával, vagy az írás olvasás képességével is jobban elboldogulunk a világban, ugyanúgy a Nerdrum festőtechnika megismerésével, jobban elboldogulunk a festészetben, fejlesztve a képességeinket.

Mit gondoltok mit tett ezután Árpi barátom?

Beiratkozott a tanfolyamra, mert így más megvilágításból kezdte el szemlélni a kérdést.

Szóval lehet, hogy Nerdrum munkái sötétek, bizarrak, nyomasztóak, de a tudását tekintve vitathatatlanul egy géniusz. Szinte biztos, hogy nekünk már esélyünk sem lesz tőle személyesen tanulni, de szerencsére a technikájának egy részét így is megismerhetjük, hiszen ezt összegyűjtöttem és összefoglaltam egy jól áttekinthető tananyaggá.

Már csak annyi a teendő, hogy te is velem tarts ezen az úton, és bővítsük ki a festészeti tudásunkat, képességeinket ezzel a kitűnő és Magyarországon egyedülálló, teljesen új tudásanyaggal.

Szeretettel várlak téged is az Apellész – Nerdrum Online Festőtanfolyamon!

Még van lehetőséged jelentkezni az Apellész-Nerdrum Online festőtanfolyamra! Tarts velünk TE is!

Ha tetszett a Cikk, kérlek oszd meg a facebookon!

Egyébként TE mit gondolsz Nerdrum képeiről? Te kiakasztanád a falra?

Alul a Hozzászólások közt elmondhatod!