Odd Nerdrum 1944 április 08.-án látta meg a napvilágot  Norvégiában. Szülei a Náci megszállás elleni gerillatevékenység résztvevőjeként, születése után Nerdrumot Svédországba vitték, majd a háború után visszaköltöztek Norvégiába.

Odd Nerdrum 1951-ben privát tanulóként kezdte el a tanulmányait a Rudolf Steiner iskolában. Ez a hagyományos oktatási módszer helyett a Steiner által megalkotott Antropzófián alapuló speciális oktatás volt.

Egyik volt mentora szerint Nerdrumon már nagyon korán, a Steiner iskola első éveiben megmutatkoztak a művészi tehetség jelei. A Steiner iskolában nagy hangsúlyt fektettek a tehetség kutatásra és gondozásra. Bizonyára ez is szerencsés momentum volt Nerdrum előéletében.

Odd Nerdrum később felvételt nyert az Oszlói Művészeti akadémiára. Azonban nem tudta elfogadni a modern konceptuális művészeti felfogást, és a modern festészet kifejezésmódját sem tudta magára erőszakolni. Így hát az akadémiai évek alatt autodidakta módon képezte magát, Neo Barokk stílusban. Példaképe Rembrandt volt.

Rembrandt – Claudius Civilis összeesküvése (1662) Nemzeti Múzeum, Stockholm

Ebben az időben pillantotta meg először a Stockholmi Nemzeti Múzeumban Rembrandt – Claudius Civilis összeesküvése c. festményét. Mind később elmondta, a kép sokkoló hatással volt rá, amely valószínűleg egy életre meghatározta későbbi pályáját.

Pályafutásának első 20 évében erősen reprezentációs festészetet folytatott. Témái az elfogadott társadalmi normákat kérdőjelezték meg. Ábrázolásában több volt a fény és a szín mint későbbi alkotásain.

Egy napsütéses nap – Korai munka

Már ekkor is az ember állt a témáinak középpontjában, természet után festette képeit, a valóság drámai de hűséges ábrázolásával.

A Festészet Prófétája – Önarckép

 

Határ átkelés – 2014, olaj, vászon, 202 x 252 cm

 

A Nerdumi világnézet ezen a ponton kezdett kibontakozni és alakot ölteni. Ennek az univerzumnak a központi alakja az ember akit leplezetlen természetességgel mutat be a legkülönb élethelyzetekben. A fájdalom, szenvedés, szerelem, anyaság, öröm és bánat, mind, mind szerepet kapnak ezeken a képeken, de nem kapnak erős hangsúlyt a képek, nem ezekről az egyébként erőteljesen közvetített érzésekről szólnak, hanem arról a természetességről, melyek szerint ezek a jó és rossz dolgok kikerülhetetlenül megtörténnek velünk, az emberi lét természetes részeként.

Én is kérem az Odd Nerdrumról szóló ingyenes e-könyvet!

Ha többet szeretnél megtudni Nerdrumról, akkor kérd az ingyenesen letölthető „Odd Nerdrum az élő géniusz” c. e-könyvemet, melyet letöltés után már olvashatsz is! A könyvet már több mint ötszázan olvasták!

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg a facebookon!