A Mesterek színpalettái cikksorozat 2. részében az Orosz festőművész, Leonid Afremov színpalettáját mutatom be.

 

Leonid Afremov festmény

 

Leonid Afremov olajfestékkel fest, a festéket vastag, pasztózus rétegekben, festőkéssel hordja fel a gyárilag alapozott feszített vászonra. Ecsetet gyakorlatilag egyáltalán nem, vagy csak elvétve használ.

Elsősorban stúdió kategóriájú festékeket használ munkáihoz. Márkák szerint előnybe részesíti a Holland Rembrandt művészfestékgyár „Amsterdam” márkanevű festékeit és az angol Winsor & Newton cég „Winton” márkanevű festékeit.

Amsterdam olajfesték

 

Winton olajfesték

 

Az olcsó stúdió kategóriájú festékek kevésbé intenzív színűek és kisebb a színező erejük is. Látszólag paradox módon Afremov ezekkel a kis intenzitású színekkel mégis vibrálóan színes, intenzív képeket hoz létre. Vajon mi a titka? Mi a magyarázata ennek a látszólagos ellentmondásnak?

Afremov egy un. kiterjesztett palettát használ, ami viszonylag sok színárnyalatból áll. Ezzel lecsökkenti a színkeverés szükségességét ami a gyenge minőségű festékek egyik problémás pontja. Hiszen többnyire éppen a színkeverés közben derül ki a gyenge minőség átka, ilyenkor tompulnak el, ilyenkor vesztik el intenzításukat a kevert színek.

 

Itt van két rövid videó, Afremov képek festéséről, nézd meg te is! KATTINTS IDE!

 

Az olcsó festék hátrányait tehát a felhasznált színárnyalatok növelésével kompenzálja. Az olcsó festék használatát pedig a festőkéses technika indokolja, hiszen ezzel a technikával igen vastagon hordja fel a vászonra a képet, mondhatni már-már pazarlóan sok festéket használ el. Viszont az olcsó, egységárban kapható stúdió minőségű festékek használata közben ez kevésbé jelent problémát.

 

 

Az Afremov paletta munka közben 1.

 

Leonid Afemov Szín Paletta

Titán fehér

Kármin vörös

Ultramarin kék

Világos kék

Lila (dioxazin)

Porosz kék

Citrom sárga

Közép sárga

Sötét sárga

Narancs sárga

Narancs vörös

Világos vörös

Kadmium közép vörös

Kadmium sötét vörös

Égetett umbra

Éégetett sienna („amsterdam” narancsos)

Világos okker sárga

Természetes sienna (közepes sötét)

Leonid Afremov és a palettája munka közben 2.

 

Ha többet szeretnél megtudni Leonid Afremov színpalettájának logikájáról és alkalmazásáról, ha érdekel a festőkéses technika, ha szeretnél te is festőkéssel dolgozni, és hasonló alkotásokat létrehozni mint az Orosz mester, vagy csak szereted a mester munkáit, akkor jó hírem van!

Még lehet jelentkezni az „Afremov festőkéses festés online festőtanfolyamra!

Tanuld meg ezt az érdekes technikát te is! Tanulj online, kényelmesen, otthonodban, saját időbeosztásod szerint!

 

KATTINTS IDE ÉS NÉZD MEG TE IS!

 

A Mesterek színpalettái cikksorozat hamarosan folytatódik itt a KINVA ART Festőművész blogon, újabb érdekes mester palettát ismerhettek meg.

Ha tetszett a cikk, és szerinted másokat is érdekelhet, akkor kérlek oszd meg a facebookon vagy az egyéb közösségi oldalakon az alábbi közösségi média ikonokra kattintva!

.

.