Új sorozat indul a KINVA ART Blogon. Sorozatomban ma élő Festőművészeket, mestereket fogok bemutatni. A sorozatot Leonid Afremov bemutatásával kezdem. Ennek apropóját a hamarosan induló „Afremov Festőkéses Online Festőtanfolyam adja. Íme tehát egy érdekes cikk az Orosz származású művészről, Afremov mesterről.

Leonid Afremov Kortárs festőművész 1955 július 12-én látta meg a napvilágot Fehéroroszországban, Vityebszk-ben. Vityebszk egyébként a 20. századi moder festészet egyik nagy alakjának Marc Chagallnak is a szülővárosa.

1978-ban szerzett diplomát a Vityebszki Művészeti Iskolában. Saját művészetére kiemelten nagy hatást gyakorolt Chagall és Modigliani művészete, ez a hatás különösen a modern színképzésében jelenik meg.

Afremov Bemutató videók

Nézd meg az Afremov Festőtechnika bemutató videóit! Kattints a képre!

Zsidó származása miatt rengeteg támadás érte és nehezen hagyták érvényesülni. Az 1986-os Csernobili atomkatasztrófa Vityebszktől néhány száz kilométerre történt,  az antiszemitizmus és a sugárveszély miatti súlyosbodó ökológiai és egészségügyi helyzet egyre nehezebbé tette a család létezését szülőföldjükön. Ennek hatására végül 1990-ben, az Oroszországból Izraelbe kivándorló Orosz zsidók első hullámával családjával együtt elhagyta szülőföldjét és Izraelbe vándorolt

Izraelben 22 évet töltött a család, 1990-2002-ig. Itt művészeti pályáját rengeteg kudarc övezte. Sem a festményei témáit, nem fogadta be a közönség sem őket nem fogadták be, ugyanis az Oroszországból áttelepült zsidókat nagyon nagy előítéletekkel fogadták Izraelben ami szintén ellehetetlenítette a művészként való megélhetését. Az Izraeli Ashod városban települtek le, ahol 1995-ben saját galériát nyitott, amit az elkövetkező években többször megrongáltak.

1999 körül, Leonid összebarátkozott az orosz nyelvű izraeli jazz zenésszel Leonid Ptashkáva. A barátságuk arra inspirálta Afremovot  hogy, népszerű jazz zenészek portréjából festett néhány sorozatot. Ptashka segített neki létrehozni egy sikeres kiállítást az Ashodban megrendezett Nemzetközi Jazz Fesztiválon.

2001 végül katasztrofális évnek bizonyult az Afremov család életében, vandálok teljesen lerombolták a Galériájukat ezzel a teljes csőd szélére sodorva a családot. Ekkor döntöttek úgy, hogy másik hazát keresnek maguknak.

Évek az USA-ban, 2002-2010

Úgy döntöttek az amerikai Egyesült Államokban keresnek menedéket, az újabb emigrálást gondos tervezés előzte meg. Leonid teljesen leállította Festményeinek eladását Izraelben és hónapokon keresztül minden festményét amit festett Brooklynban élő nővérének postázta ki. 2002 januárjában  megérkeztek New Yorkba, addigra már több száz Afremov festmény várta őket, melyeket a New Yorki galériák többnyire kedvezően fogadtak. Néhány hónap múlva a család végül Floridában telepedett le. Mind a New Yorki mind a Floridai galériák esetében azt tapasztalták, hogy korlátozott témákat fogadtak el Afremovtól. ezek főként a Jazz és a Zsidó témájú képeket jelentették.

Leonid Afremov

2004-ben Fia Borisz segítségével elkezdte az Ebayen értékesíteni a festményeit ami jó döntésnek bizonyult. Itt elkerülte a galériáknak fizetendő magas jutalékokat és a témáit is immár szabadon választhatta meg. 2007-ben saját weboldalt indított ahol az eredeti alkotások mellett alkotásairól készített gickleeket (művészi nyomatok)is elkezdett értékesíteni.

2009-ben több szívműtéten is átesett, orvosai tanácsára visszavonult az üzleti élettől és nyugdíjba vonult. Innentől kezdve az értékesítést Borisz fia vette át, Afremov azóta csak a festészettel foglalkozik.

2010 Mexikó, Cancun

Szintén orvosi javaslatra a Mexikói Cancunba települtek, ahol Afremov egészsége szempontjából optimális a klíma.  Cancunt a korábbi családi nyaralások alkalmával ismerte és szerette meg a család.

Így jelenleg Cancunban él és alkot a mester.

Művészete

Afremov erősen kolorista művész, képi világára jellemzőek az expresszív színkezelés és faktúra. Afremov színképzésében különösen erőteljesen támaszkodik a komplementer és az analóg kontrasztokra. Erőteljes, modern pigmenteket használ, jellemzően kevés kevert színnel, képalkotásában gyakoriak a tiszta “tubus színek”.

Afremov paletta

Festményeit gyakorlatilag teljes egészében festőkéssel festi meg. Az internetes értékesítés sajátosságai illetve a festőkéses technika miatt Afremov sajátos módszereket dolgozott ki arra, hogy a nagy-számban előállított alkotásai anyaghasználati szempontból gazdaságosabb legyen.

Művészete semleges, nem akar politikai, társadalmi vagy ideológiai üzeneteket közvetíteni. Bár a színhasználata és a faktúrája modern megközelítést tükröz, ugyanakkor távol áll a modern konceptuális művészet által támasztott követelmények követésétől.

Mivel élete az elfogadtatásért történő hiábavaló küzdelemről szólt, emiatt talán érthető is, hogy a könnyebb utat választotta. Így mind témái, mind képképzési módjában, mind színvilágában populista elveket követ, festményein általa kedvelt, látott ,valóságos dolgokat jelenít meg, ezekből nyeri inspirációit. Teszi mindezt úgy, hogy alkotásai következetesen és könnyen felismerhetően “Afremovosak” és széles tömegek számára befogadhatóak, népszerűek.

Ha téged is érdekel Afremov speciális festőkéses technikája, paletta rendszere, praktikái akkor még jelentkezhetsz a hamarosan induló online képzésünkre ahol ezekre és még sok más kérdésedre kapsz választ.

 

KATTINTS IDE ÉS NÉZD MEG TE IS!

 

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg a facebookon és egyéb közösségi oldalakon is az alábbi megosztási ikonokkal!

.

.